Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Psoriasis

Plaque psoriasis

Plaque psoriasis er den mest almindelige form for psoriasis. Omkring 80 procent har denne form.


Opdateret: 3. Januar 2023

Fakta om plaque psoriasis

  • Plaque psoriasis er den mest almindelige form for psoriasis.
  • Plaque psoriasis er karakteriseret ved afgrænsede, røde, hævede områder, som er dækket af skinnende skæl.
  • Plaque psoriasis findes typisk på albuers og knæs strækkesider, i hårbunden og på ryggen, men kan forekomme over alt på kroppen.
  • Behandlingen af plaque psoriasis afhænger af sværhedsgraden, men den kan eksempelvis bestå af påsmøring binyrebarkhormon- og D-vitamin-salve, lysbehandling, tabletbehandling, biologisk medicin eller klimaterapi.

Hvad er plaque psoriasis?

Plaque psoriasis (udtales plak-soriasis) er den mest almindelige form for psoriasis. Omkring 80 procent af alle, der lider af psoriasis, har denne form.

Hvilke kendetegn er der ved plaque psoriasis?

Plaque psoriasis er karakteriseret ved afgrænsede røde hævede områder.B.C.A.! Copp, Germany

Plaque psoriasis er karakteriseret ved afgrænsede røde hævede områder, som er dækket af skinnende skæl. Læsionerne starter oftest som dråbeformede (guttate) områder, der med tiden flyder sammen, først til møntformede (nummulate) områder og siden til de såkaldet plaques, som er håndflade-store områder med de karakteristiske skæl.

De øverste skæl sidder løst og kan nemt fjernes, mens de nederste skæl sidder fast på den underliggende hud. Skraber man de nederste skæl af, vil man ofte få huden til at bløde. De øverste skæl falder automatisk af, hvorfor man som psoriasispatient oplever kontinuerligt at drysse skæl.

Plaque psoriasis findes typisk på albuers og knæs strækkesider, i hårbunden og på ryggen, men kan forekomme overalt på kroppen. Læsionerne er kronisk til stede, men bedres typisk om sommeren.

Psoriasis-hud er generelt meget tør og derfor oplever man ofte kløe og smerter fra revner i huden.

Hvordan behandler man plaque psoriasis?

Plague psoriasis kan forekomme overalt på kroppen.B.C.A.! Copp, Germany

Ved lokale udbrud anvender man lokalbehandling i form af binyrebarkhormon og D-vitamin - eventuelt i kombination. Kombinationen af binyrebarkhormon og D-vitamin findes som gel, salve og skum. Alle tre former har en fedtende effekt på huden. Ved udbredt psoriasis kan man anvende ultraviolet lys især i form af smalspektret (UVB) eller bredspektret (UVA) lys. UVB behandling gives typisk tre gange ugentlig i cirka otte uger. Ved UVA lys skal der samtidigt indtages en tablet med et psoralen (P) for at øge følsomheden for lyset. I så fald taler man om PUVA-behandling.

Hvis lysbehandlingen ikke virker tilstrækkeligt, anvender man systemisk behandling med methotrexat eller acitretin. Til de sværeste tilfælde kan man tilbyde biologisk behanding.

Man kan desuden benytte klimaterapi, når andre behandlinger ikke er velegnede.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons