Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Psoriasis

Ung med psoriasis

Det kan være svært at være ung med psoriasis. Det er vigtigt at lære at tackle følelserne omkring sygdommen.

Opdateret: 15. August 2021

De fleste udvikler psoriasis, når de er mellem 10-30 år. Det er meget forskelligt, hvordan man har det med sygdommen, men det er ikke ualmindeligt at føle, at det er uretfærdigt, at man er blevet ramt. Hvis du har fået konstateret psoriasis, er det vigtigt at huske på, at du ikke er alene. Faktisk lider to til tre procent af befolkningen i Danmark af psoriasis. Det svarer til omkring 150.000 personer.

Psoriasis er en såkaldt kronisk sygdom. Det betyder, at den ikke kan helbredes, men du kan sagtens have lange perioder uden udbrud. Du kan selv gøre meget for at kontrollere sygdommen. Med almindelige hudplejemidler kan man ofte komme langt, men som regel er der med mellemrum behov for lægekontrolleret specialbehandling. Behandlingen vil blive tilpasset efter sværhedsgraden af din psoriasis, og målet er altid at få den under kontrol, så du kan komme til at leve så normalt et liv som muligt.

Dagligdagen med psoriasis

At være ung med psoriasis kan være en stor belastning både psykisk og socialt. Men gør, hvad du kan, for at deltage i alle aktiviteter på lige fod med dine jævnaldrende. En af de sværeste ting ved at leve med psoriasis er, at sygdommen er så uforudsigelig. Hvis psoriasis bryder ud efter en god periode, er det helt normalt at føle vrede og skam. Men det er vigtigt, at du lærer at takle dine følelser. Psoriasis må ikke tage kontrol over dit liv.

Hvad kan man gøre for at få det bedre med sygdommen?

Det kan være en stor hjælp og støtte at tale med andre, der også har psoriasis. De vil ofte have de samme problemer og betænkeligheder som dig selv. Hvad gør man for eksempel ved nysgerrige blikke på en varm sommerdag, hvor man har shorts og kortærmet på?

De fleste mennesker er nysgerrige og kigger en ekstra gang, når de ser noget, der er anderledes. Du kan enten vælge at ignorere deres nysgerrighed eller forklare, at du har en hudsygdom, som ikke smitter.

I forhold til at møde andre med sygdommen kan man evt. kontakte Psoriasisforeningen.

10 facts om psoriasis

  • Psoriasis smitter ikke.

  • Du er ikke alene, millioner af mennesker over hele verden har psoriasis.

  • Det er ikke din skyld, at du har psoriasis.

  • Psoriasis er ikke livsfarligt.

  • Psoriasis er en kronisk sygdom. Du har risiko for udbrud for livet. Derfor er det vigtigt, at du lærer om sygdommen, og hvordan den skal behandles.

  • Psoriasis er præget af gode perioder med lille aktivitet i sygdommen og dårlige perioder med aktivitet i sygdommen.

  • Hvis du ved, hvad der udløser forværring i din psoriasis, kan du ofte selv kontrollere den.

  • Du kan selv gøre meget for at behandle din psoriasis.

  • Hudlægen har effektive behandlinger til de fleste former for psoriasis.

  • Skulle du være så uheldig at få ledsmerter, bliv undersøgt for, om du skulle have fået psoriasis-gigt. En psoriasisgigt bør behandles tidligt i forløbet!


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.