Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Sol

Advarsel mod solcreme blev trukket tilbage

23. april 2001 advarede Miljøstyrelsen mod brug af solcreme med tre bestemte stoffer i. Kort efter blev advarslen mod to af stofferne trukket tilbage. Og i juni 2001 trak Miljøstyrelsen også advarslen mod det sidste stof tilbage.


Offentliggjort: 21. Juni 2001

Resumé

  1. april 2001 advarede Miljøstyrelsen mod brug af solcreme med tre bestemte stoffer i. Kort efter blev advarslen mod to af stofferne trukket tilbage. Og i juni 2001 trak Miljøstyrelsen også advarslen mod det sidste stof tilbage, men fraråder dog stadig brug af solcreme med 4-methylbenzylidene camphor til børn under 12 år.

Baggrund

UV-filtrene i nogle solcremer er måske skadelige. Sådan lød konklusionen i en undersøgelse foretaget af Institut for Farmakologi og Toksikologi ved universitetet i Zürich. Undersøgelsen blev offentliggjort i april 2001 og fik umiddelbart flere danske butikker til at fjerne de mistænkte solcremer fra hylderne. Også andre produkter til hudpleje som for eksempel dagcreme, læbepomade, fugtighedscreme og læbestift kan indeholde UV-filtrene.

Ifølge den schweiziske undersøgelse mistænkes UV-filtrene for at forstyrre hormonbalancen hos mennesker. Hos kvinder kan det medføre brystkræft og sterilitet og for mænds vedkommende testikelkræft og faldende sædkvalitet. Børns kønsudvikling kan også forstyrres af UV-filtrene.

Umiddelbart efter offentliggørelsen af undersøgelsen anbefalede Miljøstyrelsen, at solcremer ikke blev brugt eller solgt, hvis de indeholdt et at de tre følgende stoffer:

  • 4-methylbenzylidene camphor

  • octyl methoxycinnamate (kan på deklarationen også forekomme som ethylhexyl methoxycinnamate)

  • benzophenone-3

Efter nogle dage trak Miljøstyrelsen dog den anbefaling tilbage, men fastholdt fortsat at stoffet 4-methylbenzylidene camphor var problematisk. Men 12. juni 2001 meddelte Miljøstyrelsen, at solcreme med stoffet 4-methylbenzylidene camphor også godt kan bruges.

Styrelsen fraråder dog stadig brug af solcremerne til børn under 12 år. Baggrunden for det er, at styrelsen mener, at der er begrundet faglig tvivl om, hvorvidt børn kan tage skade af at bruge solcreme med 4-methylbenzylidene camphor. Den usikkerhed har Miljøstyrelsen valgt skal komme børnene til gode.

Efter et møde 19. juni mellem Miljøstyrelsen og Dansk Handel & Service stod det klart, at detailhandlen ikke vil sætte solcremer med 4-methylbenzylidene camphor tilbage på hylderne, før der er fuldstændig klarhed over, om de er sundhedsskadelige for børn. Branchen afventer blandt andet resultatet af nye undersøgelser fra EUs videnskabelige komité.

Her kan du læse mere

Miljøstyrelsens hjemmeside er der blandt andet offentliggjort en liste over solcremer på det danske marked. Desuden kan man læse Miljøstyrelsens pressemeddelelser, faglige vurderinger, indlæg til pressen m.v. i solcremesagen.

Desuden anbefales det generelt, at man følger de almindelige gode råd for ophold i solen.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.