Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Brystkræft

Jeg mistede min kvindelighed, da jeg mistede håret

Da Isabel Kyrel fik brystkræft, var det ikke frygten for at dø, der skræmte hende mest. Det var frygten for at miste håret. Læs hendes historie her.


Offentliggjort: 28. Februar 2023

Da Isabel Kyrel fik brystkræft som 51-årig, var hun ikke den første i familien med kræft. Hun havde fulgt sygdommen på tæt hold, da hendes mormor fik bugspytkirtelkræft og døde af sygdommen. Alligevel var det ikke frygten for at dø, der skræmte hende mest. Det var frygten for at miste håret.

Nyt nyhedsbrev om brystkræft

Denne artikel er en del af Netdoktors nye nyhedsbrev om brystkræft, hvor du får nøje udvalgt viden om sygdommen, uanset om du selv har brystkræft eller er pårørende. Du kan læse mere og tilmelde dig nyhedsbrevet her.

I dag er Isabel Kyrel rask. Den knude, hun fandt i sit venstre bryst i efteråret 2021, er væk efter kemobehandlinger, en brystbevarende operation og strålebehandling. Hun bor i Hvidovre med sin mand og har to voksne sønner, der er flyttet hjemmefra, og hun har for nylig kunnet vende tilbage til sit job som sekretær hos 3F på fuld tid.

Når Isabel fortæller om sit forløb med kræft, får man indtrykket af en positiv person, der har brugt den styrke til at komme helskindet gennem sin sygdom.

– Jeg har hele tiden holdt humøret oppe og sagt ’ja, jeg er syg, men jeg skal nok komme over det’. Jeg tror, det er det, der har holdt mig i gang.

Men som med alle andre, der har været ramt af kræft, har der været store bump på vejen. For Isabel var et af de store bump de fysiske forandringer, hun oplevede som bivirkning af behandlingen.

Farvel til håret

Da Isabel fik at vide, at hun havde brystkræft, var en af de første bekymringer en, de fleste i kemoterapi nok kender til:

– Mister jeg så mit hår?, fortæller hun, at hun tænkte. Og netop det skete, da hun var i gang med sin kemoterapi.

– Den 28. december 2021 var jeg blevet så tyndhåret, at jeg lignede en gammel mand. Så jeg sagde til min søn og min mand: "nu trimmer vi mit hår”. Jeg mistede min kvindelighed, jeg mistede min selvsikkerhed. Jeg mistede de ting, man har som kvinde, min forfængelighed.

Isabel Kyrel som hun ser ud i dag, hvor hun er erklæret rask, og håret er tilbage.

Når man taber håret under kræftbehandling, kan man få tilskud til en paryk. Isabel valgte at erstatte sit eget hår med en paryk, der lignede hendes eget, gamle hår, men det var ikke så let at vænne sig til.

– Jeg havde det rigtig svært med den, fordi jeg syntes, det så kunstigt ud. Hvis jeg skulle gå tur, tog jeg en hue, for jeg kunne ikke finde ud af at bruge den. Jeg syntes det var forkert, det var for varmt, det var for mærkeligt at have på. Men der gik så nogle måneder hvor jeg fandt ud af at sætte den. Der begyndte jeg at lære at kunne lide mig selv, når jeg havde den på, fortæller hun.

Svært at være synligt syg

Det var svært for Isabel at føle sig utilpas i sit nye udseende, men det var lige så svært at møde omgivelsernes reaktioner på det manglende hår.

– En ting er, at man har kræft. Det er usynligt. Men da mit hår, øjenbryn og øjenvipper røg, så kunne folk jo godt se, at jeg var syg. Og det var rigtig svært, for folk kom ikke til mig og sagde, ’hey, hvad er der sket med dig, hvad fejler du?’. Folk går faktisk nogle gange uden om det, fortæller hun.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hun oplevede også, at det var svært for hendes mor at se hende uden hår, når hun ikke havde paryk eller hue på.

– Min mor spurgte, om jeg ikke godt kunne tage noget på hovedet, for hun kunne ikke lide at se mig uden hår. Hun havde svært ved at acceptere at jeg ikke havde noget hår. Det gjorde ondt.

Men der har også været lysglimt midt i det svære. For eksempel da hendes mand og søn hjalp hende med at fjerne håret.

– Vi havde det faktisk lidt sjovt sammen med det, og da håret var væk, siger de begge til mig ’gud, du er da faktisk meget pæn uden hår’.

Makeup-kursus gav selvtillidsboost

En af de ting, der gjorde en stor forskel for Isabel, da hun var i behandling, var det gratis makeup-kursus, Look Good Feel Better, som bliver udbudt i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse. Her var der plads til humor omkring alt det, der var svært, og hun kunne spejle sig i de andre kvinder, der var med.

– Da jeg var på Look Good Feel Better-kursus hos Kræftens Bekæmpelse i København, sad vi 12 kvinder ved et bord. Vi fik at vide, at vi skulle rense vores ansigt, og jeg tænkte, hvordan gør jeg det med en paryk? Så sagde jeg, må man godt tage sit hår af? Ja, blev der svaret. Og så tog resten også parykken af, så vi sad skaldede og så lige dumme ud alle sammen. Der tænkte jeg, jeg er ikke alene om det her. Det var første gang, jeg tog parykken af i offentligheden, og efter det begyndte jeg godt at kunne gå ud uden.

Kurset gav Isabel energi i en situation, hvor man nemt kan føle sig overvældet og træt. Og det gik ikke ubemærket hen derhjemme.

– Da jeg kom hjem fra det kursus, sagde min mand “skal du til fest”? Det gav sådan en bekræftelse af, at gud hvor så jeg godt ud, jeg var faktisk rimelig lækker. Det giver en et pift til selvtilliden, fortæller hun.REPLACE_THIS

Look Good Feel Better

Look Good Feel Better er en humanitær forening, der holder kurser i hudpleje og makeup for kvinder, der er ramt af kræft, uanset hvilken kræfttype. Kurserne er gratis og afholdes forskellige steder i Danmark. Du kan læse mere om kurset på www.lookgoodfeelbetter.dk.

Hent energi ved at pleje dig selv

Hvis Isabel skal give et godt råd til andre kvinder, der er ramt af kræft, drejer det sig netop om det med at hente energi ved at pleje sig selv.

– Stå op hver morgen, tag noget makeup på. Gør nogle ting, så du stadig føler, at du er dit gamle jeg. Jeg var ude at shoppe og købe nyt tøj sammen med min mor. Jeg tog makeup og paryk på for at holde mig i gang. Det er sindssygt vigtigt.

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons