Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Brystkræft

Kemohjerne

Kræft går ikke kun udover kroppen; der kan også opstå problemer med hukommelse og koncentration efter en kræftdiagnose. Fænomenet kaldes ”kemohjerne” men hænger ikke nødvendigvis sammen med kemoterapi; kemohjerne kan også komme af andre behandlingsformer og af kræftdiagnosen i sig selv. 


Offentliggjort: 15. Juli 2024

Mange med en kræftsygdom inde på livet oplever i større eller mindre grad problemer med at huske, fokusere, multitaske eller andre ting i hverdagen. Det, man før kræftsygdommen gjorde som en selvfølge, bliver pludselig overvældende og opleves som en stor opgave. Kapaciteten til at gøre de samme ting som før er blevet forringet.

Problemerne og udfordringerne ved kemohjerne kan vise sig på forskellige måder, og kan opstå på forskellige tidspunkter i kræftforløbet.

Nogle har oplevet problemerne hele vejen gennem forløbet, mens andre oplever dem, når de kommer tilbage til hverdagen efter en sygemelding. Det kan skyldes, at man i sygeperioden har haft fokus på andre ting og måske ikke har opdaget, at man havde kognitive udfordringer, eller at man blev behandlet med høje doser medicin, og derfor har fokuseret på de problemer og eventuelle bivirkninger, der fulgte med det.

Hvad er kognitive funktioner?

”Kemohjerne” er, når man har problemer med de kognitive funktioner som hukommelse og koncentration. De kognitive funktioner er forskellige mentale processer: Alt det der har med vores tænkning at gøre; når vi ser fjernsyn, laver mad, læser en bog, snakker og kommunikerer med andre mennesker. 

Kilde: Liv og Kræft, Region Midtjylland

Hvilke problemer kan man opleve?

Man kan opleve en række forskellige problemer, både på job og ved almindelige gøremål i hjemmet. Problemerne er mangeartede og er forskellige fra person til person. Nogle oplever problemerne i mindre grad, mens andre oplever dem som decideret invaliderende.
Konkrete problemer og udfordringer kan for eksempel være:

  • Man kan have svært ved at finde et bestemt ord når man er ved at fortælle noget.
  • Man kan have svært at fastholde fokus og koncentration når man ser film eller læser en bog.
  • Man kan opleve af at være distræt når man er i gang med noget - man mister tråden. Det kan både være når man fortæller noget eller når man f.eks. skal hente noget: ”Hvorfor er jeg gået ind i det her rum?”
  • Man kan have svært ved at lære nyt eller sætte sig ind i nyt stof, f.eks. i forbindelse med uddannelse eller job.
  • Man kan have problemer med hukommelse; det kan bl.a. være svært at huske hvad folk hedder.
  • Man kan have problemer med at have mange bolde i luften.
  • Man kan have problemer med planlægning af ting, f.eks. hvis man skal holde en stor fest.

Hvorfor får man kemohjerne?

Der er flere faktorer der spiller ind ved kemohjerne. Et dansk forskningsstudie har ved MR skanning påvist, at der sker ændringer i hjernestrukturen, når man får kemoterapi. Det tyder på, at molekylerne i kemoterapi alligevel kan krydse blod-hjerne-barrieren, som man ellers tidligere har afvist. Blod-hjerne-barrieren er en membran, der sidder i hjernens blodårer og har til formål at beskytte hjernen mod forurening med stoffer udefra.

Samme studie viste dog også, at de kræftpatienter, der ikke havde fået kemoterapi, også havde kognitive vanskeligheder.

Kemohjerne uden kemoterapi

På trods af navnet behøver man altså ikke have fået kemoterapi for at lide af kemohjerne. Det er veldokumenteret fra andre forskningsområder, at antihormonbehandling giver hormonelle ændringer som igen giver kognitive forringelser med hukommelse- og koncentrationsbesvær.

Udfordringerne opleves også efter operation og strålebehandling. Desuden kan selve kræftdiagnosen være så voldsomt et chok i sig selv, at det giver så stor en stresspåvirkning, at der kommer ændringer i hjernestrukturen, som kan påvirke hukommelsesprocesserne og give ”kemohjerne”.

Hvad skal man være opmærksom på?

Flere faktorer kan føre til kognitive problemer. En kræftdiagnose er en livsomvæltende diagnose forbundet med en del uvished om fremtiden, og hvad der skal ske med ens liv. Derfor kan man også opleve angst og depression - måske periodevis- men som også kan give problemer med bl.a. søvn. Og manglende søvn giver igen problemer med korttidshukommelse, koncentration og andre ting, der influerer på ens hverdag og daglige gøremål.

Det er ikke altid, man opdager, hvor stor en indflydelse manglende søvn, og dertil eventuelt svigtende korttidshukommelse m.m. kan influere ens liv. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, og søge læge hvis man oplever dette – også hvis man er i tvivl. Lægen vil ikke bare kunne rådgive om mulig behandling af søvnproblemer, men også af svære tanker og eventuel depression,hvis man oplever det.

Brug lægen, som er der til at støtte og vejlede, for at du kommer bedst muligt gennem forløbet.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.