Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Brystkræft

Kender du tegnene på inflammatorisk brystkræft?

Inflammatorisk brystkræft er en sjælden type brystkræft, men den er aggressiv, og den udvikler sig hurtigt. Derfor er det godt at kende tegnene på inflammatorisk brystkræft. 


Offentliggjort: 1. Juli 2024

Brystkræft kommer i mange forskellige former. En af de mest alvorlige er den inflammatoriske brystkræft. Inflammatorisk brystkræft kan som regel behandles, men det er vigtigt at diagnosen stilles uden forsinkelse.

Hvad er inflammatorisk brystkræft?

Inflammatorisk brystkræft er en aggressiv men sjælden form for brystkræft. Ved inflammatorisk brystkræft sætter kræftcellerne sig ikke som en knude i brystet. De sidder derimod i lymfekarrene og forhindrer lymfevæsken i at løbe fra brystet.

Inflammatorisk brystkræft udvikler sig meget hurtigt – symptomerne kommer typisk i løbet af få uger. Derfor er det afgørende, at man går til lægen allerede, når de første tegn viser sig, så man kan få stillet en diagnose og komme i behandling hurtigst muligt.

Hvad er symptomerne på inflammatorisk brystkræft?

I modsætning til andre typer af brystkræft viser inflammatorisk brystkræft sig ikke som en knude i brystet. Du skal derimod være særligt opmærksom på forandringer i huden samt typiske tegn på betændelse. Inflammatorisk brystkræft kan vise sig ved:

  • at større dele af brystet bliver varmt, rødt og hævet
  • at brystet kan blive ømt
  • at huden på brystet bliver rynket og nubret (dette symptom kaldes også for peau d’orange)
  • at brystvorten bliver indsunken.

Inflammatorisk brystkræft kan forveksles med brystbetændelse

Inflammatorisk brystkræft kan til forveksling ligne brystbetændelse, der typisk opstår hos kvinder, der ammer. Symptomerne er langt hen ad vejen de samme, især det karakteristiske hævede, ømme og røde bryst. Ved brystbetændelse vil man dog som regel også opleve feber og generel utilpashed, og disse symptomer har man ikke ved inflammatorisk brystkræft. Symptomerne på brystbetændelse bedres på antibiotika

Kilde: Netdoktor.dk

Husk på, at forandringerne kan være tegn på andet end kræft, men at det er vigtigt at gå til lægen, så du kan få det afklaret.  

Vigtigt at komme hurtigt i behandling

Netop fordi inflammatorisk brystkræft udvikler sig så hurtigt, er det er afgørende, at man kommer afsted til lægen, så man hurtigt kan komme i behandling, hvis der skulle være tale om inflammatorisk brystkræft. Det er især vigtigt at reagere hurtigt, hvis du får de nævnte symptomer uden også at få feber, eller hvis du får symptomer og er ikke-ammende kvinde.

Behandlingen af inflammatorisk brystkræft er en kombination af de samme behandlingsformer, man også bruger ved andre typer brystkræft, med kemoterapi, herefter operation, med fjernelse af både brystet og alle lymfeknuder i armhulen, og til sidst strålebehandling.

Afhængig af kræftcellernes type og hvor fremskreden kræften er, kan behandlingen se lidt forskellig ud fra person til person. Hos nogle kvinder vil behandlingen suppleres med immunterapi og hos andre med antihormonbehandling, mens nogle kvinder ikke kan opereres. Det vil altid være en specialistopgave at vurdere behandlingen.


 Kilder: Kræftens Bekæmpelse, Ugeskrift for læger og Brystkræftforeningen

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.