Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Kvinder

Organerne i kroppen

Vil du lære mere om kroppen? Her kan du læse en oversigt over alle kroppens organer og deres funktioner.

Opdateret: 30. September 2020

Fordøjelsesorganer

Fordøjelsesorganerne inkluderer hele mave-tarmkanalen (spiserøret, mavesækken, tyndtarmen og tyktarmen), leveren og galdeblæren og bugspytkirtlen. Samtlige organer befinder sig i bughulen og samarbejder om nedbrydelsen og optagelsen af den føde vi indtager.

Fordøjelsesorganerne

Kredsløbsorganer

Kredsløbsorganerne består af hjertet og lungerne, som ligger i brysthulen og sørger for at forsynes kroppens organer med ilt og udskille CO2 til omgivelserne.

Kredsløbsorganerne

Blodrelaterede organer

Blodcellerne dannes i de større knogler, men modnes i brislen inden de bliver til henholdsvis røde og hvide blodceller. Milten renser blodet for fremmedlegemer og forældede røde blodceller.

Reproduktive organer

De reproduktive organer inkluderer de indre og ydre kønsorganer hos mand og kvinde i form af æggestokkene, æggelederne, livmoderen og skeden hos kvinden og testiklerne og penis hos manden. De befinder sig i det lille bækken, muliggør reproduktionen og har en hormonel effekt på kroppen.

Sanseorganer

Sanseorganerne faciliterer alle vores sanser: høre, se, føle, smage, lugte. Dette involverer således ører, øjne, hud, tunge og næse. De er fyldt med sensoriske nerver og arbejder tæt sammen med hjernenerverne, som ligger på undersiden af hjernen, om at lade os sanse omverdenen.

Hormonelle organer

De hormonelle organer udskiller hormoner i kroppen og justerer en mængde funktioner, blandt andet vækst, pubertet, graviditet, fordøjelse, elektrolytbalance og metabolisme.De har typisk mere end én funktion, og der er derfor et overlap af nogle af disse. De inkluderer hypofysen, skjoldbruskkirtlen og biskjoldbruskkirtlerne, bugspytkirtlen, binyrerne, æggestokkene og testiklerne.

Urinsystemets organer

Urinsystemet består af nyrerne og blæren, forbundet af urinlederne og urinrøret. Her filtreres blodet og affaldsstoffer skilles fra og udskilles med urinen.

Det nervøse systems organer

Det nervøse system består af hjernen og alle dens nerver. Hjernen består af flere mindre dele og er forbundet med mange af kroppens organer gennem nerver og hormoner.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.