Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Mave og tarm

Medicin mod diverse mavegener


Opdateret: 16. Januar 2009

Generelt om mavegener

Det er almindeligt, at man i perioder har problemer med maven. Nogle problemer opstår af kendte årsager, hvor andre er ukendte. Forstyrrelser i maven kan vise sig i form af diaré , forstoppelse eller mavekramper. Har man irriteret tyktarm , oplever man ofte oppustethed, vekslen mellem diarré og forstoppelse, mavekramper mm. Denne tilstand, som man ikke ved hvorfor opstår, er ufarlig men generende. Forstyrrelser i maven og tarmens bevægelser kan være generende og smertefulde, og der er udviklet lægemidler til at lindre disse gener.

Midler mod mavekramper

Tarmfunktionen reguleres af det automatiske nervesystem. Det er forskellige nerveimpulser, som får mave og tarm til at trække sig sammen. Disse bevægelser er naturlige og nødvendige, men fører dog nogle gange til mavekramper. Ved at bruge lægemidler, der hæmmer nerveimpulserne, vil mave og tarm afslappes og smerterne lindres. Lægemiddelstofferne hyoscyamin og mebeverin er eksempler på disse midler.

Midler mod luft i maven

Luft i maven skyldes både mavens egen produktion samt mængder af luft, som vi indtager, når vi spiser og drikker. Når luften i mave og tarm blandes med tarmslim, dannes en skummende masse, som kan give luft i maven. For at lindre denne lidelse, kan nogle have gavn af midler, som direkte hæmmer skumdannelsen samtidig med, at luften fra skummet fjernes. Man opnår størst effekt af medicinen, hvis den tages i forbindelse med et måltid. Lægemiddelstoffet dimeticon er et skumdæmpende middel.

Midler der fremmer mave-tarmfunktionen

Det er det automatiske nervesystem i hjernen og i mave-tarmkanalen, der regulerer bevægelserne i mave og tarm. Derfor er stimulering af nervesystemet en oplagt mulighed for at påvirke disse bevægelser. Den hastighed, maven tømmes med, og tarmens funktion kan øges med lægemiddelstoffer som domperidon og metoclopramid, der netop øger frigivelsen af involverede signalstoffer ved at stimulere nerverne i tarmvæggen.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons