Plantebaserede køderstatninger er ikke altid lige sunde, da de kan have et højt indhold af salt og mættet fedt. Derfor bør man altid tjekke varedeklarationen.
De populære plantebasere køderstatninger, der er kommet i supermarkederne, kan være et nemt alternativ til kødprodukter. Men det kunstige kød er ikke altid sundt, påpeger hjerteforeningen. Mange af de forarbejdede produkter, såsom plantefars, pålæg og færdigretter, kan nemlig have et uhensigtsmæssigt højt indhold af salt og mættet fedt:
– Salt og mættet fedt er ugunstigt for hjertet, da salt påvirker blodtryk og mættet fedt øger kolesterol, og hermed risikoen for hjertekarsygdom, siger Lotte Juul Madsen, diætist hos Hjerteforeningen.
Derfor bør man altid tjekke varedeklarationen, før man erstatter sit kød med det plantebaserede "kød". Hvis man gerne vil finde et vegetarisk alternativ, kan man også overveje ikke-forarbejdede produkter såsom bønner, der også er rig på proteiner.
Læs også: Hvorfor skal man spare på saltet?
Alt om kost anbefaler, at man sammensætter sin kost, så 25 - 40 procent af det daglige energiindtag kommer fra fedt, og at højst 10 procent af den samlede mængde energi kommer fra mættet fedt. Hertil bør 50 - 60 procent af energien komme fra kulhydrat og 10-20 procent fra protein.
Som nævnt er det derudover vigtigt at være opmærksom på saltindholdet i maden, når man læser varedeklarationer. De officielle anbefalinger for salt er maksimalt 5-6 gram dagligt. Det svarer til cirka en halv teskefuld salt.
For at sikre at energisammensætningen i kosten lever op til anbefalingerne, kan man gå efter Nøglehulsmærket, når man køber ind. For at få mindre salt i den mad man selv laver, kan man også forsøge at erstatte salt med andre krydderier som smagsforstærkere.
Læs også: Unges køkkenhygiejne kan blive bedre
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Hjerteforeningen, Alt om kost og Netdoktors artikel: Hvorfor skal man spare på saltet
Sidst opdateret: 08.05.2019