I Europa er der i 2018 sket en stigning i, hvor mange der smittes med Vest Nil-virus, som kan overføres til mennesker via myggestik.
Det har været en varm sommer i Europa, som har været karakteriseret af høje temperaturer og regnperioder efterfulgt af tørre perioder. Denne type vejr har givet gode forhold til myg, som blandt andet kan overføre Vest Nil-virus (West Nile Virus) til mennesker, når de stikker.
Nye tal fra World Health Organization (WHO) viser, at der er flere mennesker i Europa, der er blevet smittet med Vest Nil-Virus i 2018 end i de fire foregående år. Normalt er den primære smitteperiode juli til oktober, men den er startet tidligere i år på grund af den varme sommer, hvilket kan være årsagen til stigningen.
Læs også: Hvad er Vest Nil-virus?
I 2018 har der været 401 tilfælde i Europa, hvor personer er blevet smittet af Vest Nil-virus. Heraf har der været 22 dødsfald.
De områder af Europa, der har været mest ramt, er Serbien (126 tilfælde), Italien (123), Grækenland (75), Ungarn (39) og Rumænien (31).
Læs også: Malaria
Selvom infektionen med Vest Nil-virus ikke er forekommet i Danmark, skal vi alligevel være opmærksomme på at beskytte os mod myggestik, når vi rejser i dele af Europa. Man kan derfor følge de almene råd mod myggestik:
Bliv indendørs ved solopgang, solnedgang og først på aftenen.
Bær en langærmet bluse og lange bukser udendørs, specielt i de ovennævnte tidspunkter på dagen.
Læs også: Gul feber
Hvis man smittes med Vest Nil-virus, kan infektionen antage tre former:
Ingen symptomer: Omkring 90 procent af personer der smittes oplever ingen symptomer.
Vest Nil-feber: Hvis man udvikler sygdomstegn, vil hovedparten ligne influenza-symptomer såsom feber, hovedpine og ondt i kroppen samt eventuelt hududslæt og hævede lymfeknuder.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: World Health Organization og Netdoktors egen artikel: Vest Nil-virus.
Sidst opdateret: 23.08.2018