Annonce

WHO: Flere smittes med Vest Nil-virus

I Europa er der i 2018 sket en stigning i, hvor mange der smittes med Vest Nil-virus, som kan overføres til mennesker via myggestik.

Det har været en varm sommer i Europa, som har været karakteriseret af høje temperaturer og regnperioder efterfulgt af tørre perioder. Denne type vejr har givet gode forhold til myg, som blandt andet kan overføre Vest Nil-virus (West Nile Virus) til mennesker, når de stikker.

Nye tal fra World Health Organization (WHO) viser, at der er flere mennesker i Europa, der er blevet smittet med Vest Nil-Virus i 2018 end i de fire foregående år. Normalt er den primære smitteperiode juli til oktober, men den er startet tidligere i år på grund af den varme sommer, hvilket kan være årsagen til stigningen.

Læs også: Hvad er Vest Nil-virus?

Flere smittet i 2018

I 2018 har der været 401 tilfælde i Europa, hvor personer er blevet smittet af Vest Nil-virus. Heraf har der været 22 dødsfald.

De områder af Europa, der har været mest ramt, er Serbien (126 tilfælde), Italien (123), Grækenland (75), Ungarn (39) og Rumænien (31).

Læs også: Malaria

Beskyt mod myggestik

Selvom infektionen med Vest Nil-virus ikke er forekommet i Danmark, skal vi alligevel være opmærksomme på at beskytte os mod myggestik, når vi rejser i dele af Europa. Man kan derfor følge de almene råd mod myggestik:

  • Bliv indendørs ved solopgang, solnedgang og først på aftenen.

  • Bær en langærmet bluse og lange bukser udendørs, specielt i de ovennævnte tidspunkter på dagen.

  • Brug myggemidler med permitrin eller DEET på tøjet og bar hud. Vær dog opmærksom på, at midlet kan irritere mund og øjne.

Læs også: Gul feber

Symptomer

Hvis man smittes med Vest Nil-virus, kan infektionen antage tre former:

  • Ingen symptomer: Omkring 90 procent af personer der smittes oplever ingen symptomer.

  • Vest Nil-feber: Hvis man udvikler sygdomstegn, vil hovedparten ligne influenza-symptomer såsom feber, hovedpine og ondt i kroppen samt eventuelt hududslæt og hævede lymfeknuder.

  • Vest Nil-meningitis: Under 1 procent af smittede får alvorlige infektioner i hjernen - hjernebetændelse eller hjernehindebetændelse, som kan være livsfarligt. Nogle af symptomerne er her kraftig hovedpine, høj feber, nakkestivhed, kramper og sløvhed. Læs mere om symptomerne her.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: World Health Organization og Netdoktors egen artikel: Vest Nil-virus.

Sidst opdateret: 23.08.2018

Annonce