Annonce

Dansk studie: Hvad sker der, når vi mindsker vores skærmtid?

Har du fanget dig selv i at scrolle på din telefon, og der pludselig er gået flere timer? Så er du nok ikke alene. Så har du måske tænkt på, hvad det ville gøre for dig, hvis du lagde skærmen fra dig lidt oftere. Det har danske forskere undersøgt.

Hvis du sætter dit skærmforbrug ned, kan du opleve bedre mentalt velvære. Sådan lyder konklussionen i et dansk studie. I studiet har forskere undersøgt, hvad det gør for vores mentale velvære og stressniveau, hvis vi reducerer vores skærmforbrug.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Mental Health Research. I studiet deltog 89 familier, hvoraf der var 164 voksne. Familierne blev fulgt i to uger, hvor 45 af familierne blev bedt om at reducere deres skærmforbrug, mens de resterende 44 familier var kontrolgruppen.

Læs også: Svært ved at slippe telefonen? Det er ikke (kun) din skyld

Fra 23 timer på skærmen til 2,7 timer

I gennemsnit brugte familierne 23 timer om ugen foran en skærm per person, men under forsøget blev den ene gruppe bedt om at reducere deres forbrug markant, så de maks. brugte tre timer om ugen per person. Således skulle al streaming, scrolling på sociale medier og interaktion med andre på nettet reduceres med 20 timer.

Det lykkedes gruppen at reducere deres forbrug så meget, at de i gennemsnit havde brugt 2,7 timer ugentligt på skærmen. Kontrolgruppen reducerede også deres forbrug i perioden, men brugte stadig 15 timer ugentligt.

Læs også: En skridttæller kan gøre dig mere aktiv

Mindre skærmtid gav bedre mentalt velvære

Efter to uger blev familiernes mentale velvære og stressniveau sammenlignet. Forskerne kom frem til, at gruppen, der reducerede deres skærmforbrug, havde oplevet øget mentalt velvære, bedre humør og mere overskud. Kontrolgruppen havde derimod ikke oplevet nogle ændringer.

Anderledes stod det dog til med stressniveauet. I studiet blev forsøgspersonernes kortisolniveau målt. Kortisol er et hormon, der dannes i kroppen, blandt andet når vi udsættes for stress. Selvom det var forventet, at kortisolniveauet hos deltagerne ville falde, var det ikke tilfældet. Der var nemlig ikke nogen ændring i niveauet af kortisol hos nogle af deltagerne.

Forskerne lægger vægt på, at det kræver flere undersøgelser, før man kan konkludere noget endeligt om, hvor meget skærmene påvirker vores mentale trivsel. Der mangler for eksempel studier som dette, hvor det varer over en længere periode. Først da kan man virkelig undersøge, hvordan skærmene påvirker både vores mentale og fysiske velvære.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: nature.com, videnskab.dk og Netdoktors egen artikel om kortisol

Sidst opdateret: 16.01.2023

Annonce