Annonce

Derfor får du isninger i tænderne

Er du også en af dem, der ikke kan holde ud at bide i en kold is? Måske har du isninger i tænderne. Læs her hvad det kan skyldes.

Skal du også nyde det varme solskinsvejr med en god is eller en kold sodavand? Så oplever du måske en stærk smerte og en hvinende fornemmelse i dine tænder. Det er muligvis isninger.

Man oplever isninger i tænderne, hvis tanden mister noget af sin beskyttende overflade. På tandens overflade har vi det beskyttende lag emalje, mens vi ved tandens rod har rodcement. Hvis beskyttelsen forsvinder, kan det gøre tænderne meget følsomme overfor varme og kulde samt søde og sure drikke.

Brevkassen: Kan man forhindre emaljeskader?

Årsager til isninger

Der er forskellige årsager til, at man kan få isninger i tænderne. Nogle af dem er:

  • Forkert tandbørstning: Hvis man har en hård tandbørste, bruger slibende tandpasta og børster forkert på tværs af tænderne, kan det over tid resultere i, at vores tandkød trækker sig tilbage, og at vi sliber tandens beskyttelse bort. Når rodcementen slides bort, registrer tanden hurtigt alle påvirkninger ved en smerteimpuls. Læs hvordan du bedst børster tænder her.

  • Tandkødsbetændelse: En anden årsag til isninger kan være tandkødsbetændelse, som bevirker til et tab af knogle omkring tænderne, og det gør, at man kan udvikle lange, følsomme tandhalse og dermed få ubehagelige isninger.

  • Syreskader: Hvis man mister emaljen på tænderne, er man også mere udsat for isninger. Emaljebeskyttelsen kan forsvinde, hvis lider af hyppig opkast for eksempel ved bulimi eller sure opstød, eller hvis man drikker mange syreholdige drikke såsom cola.

Læs også: Andre årsager til tandpine

Sådan kan isninger behandles

Udover at børste dine tænder korrekt med en blød tandbørste og forsøge at undgå tandkødsbetændelse og syreskader, så godt som muligt, er der et par ting, man kan gøre for at komme af med isningerne.

Du kan påføre tandpasta med flour på de blottede tandhalse med en finger og lade det sidde uden at skylle munden, efter du har børstet tænder morgen og aften.

Du kan også gå til tandlægen, som kan behandle dine isninger med flourlak. Det skal påføres løbende, da lakken slides af med tiden. Som en sidste udvej kan du få lagt plastfyldninger i de blottede tandhalse.

Læs mere om behandling af isninger her.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Netdoktors egne sider: Isninger i tænderne og Hvad skyldes isninger i tænderne?

Sidst opdateret: 07.05.2018

Annonce