Annonce

Disse fødevarer ødelægger dine tænder

Undgå slik og søde sager, børst tænder to gange dagligt og skær ned på rødvin og kaffe. Vi kender allerede tandlægens bedste råd til at undgå skader på vores tænder, men slik og sukkerholdige drikke er langt fra de eneste fødevarer, der sætter vores tænder på prøve.

Nedenfor har vi samlet 6 overraskende fødevarer, der meget vel kan være skyld i dine fremtidige huller i tænderne. De fleste af dem indtager vi endda hver eneste uge!

Læs også: Hvorfor får man huller i tænderne?

Disse 6 fødevarer ødelægger dine tænder

1. Brød og chips

Når du tygger på stivelsesholdige fødevarer som chips og brød, begynder enzymer fra dit spyt at nedbryde fødevarens stivelse, der lynhurtigt omdannes til sukker. Kombinationen af sukkeret og det faktum, at især brød og chips har det med at sætte sig rigtig godt fast mellem tænderne og i tændernes fordybninger, skaber de perfekte betingelser for huller i tænderne.

2. Tørret frugt

Tørret brugt bliver af mange betragtet som 'sundt slik', men det er langt fra den hele sandhed. Frisk frugt indeholder naturligt sukker, og når frugten tørres og omdannes til søde tørrede frugtbidder, trækkes al væsken ud af frugterne, så det tørrede frugt ender med at indeholde en enorm mængde koncentreret sukker, som klistrer sig fast til tænderne, hvor det let kan blive siddende i rigtig lang tid.

Læs også: Hvordan føles huller i tænderne?

3. Alkohol

Er du overrasket over, at alkohol er på listen? Det er der en ganske god forklaring på. Alkohol i sig selv er ikke synderen, det er derimod den mundtørhed, som alkohol ofte efterlader de tørstige munde med. Drikker du jævnligt alkohol, vil din spytproduktion nemlig blive nedsat over tid, og det vil føre til huller i tænderne og andre ubehagelige mundinfektioner, fordi en af spyttets vigtigste opgaver er at vaske madrester og bakterier væk samt beskytte mundens bløde væv mod irritation og infektion. Dette gælder desuden også for koffeinrige drikke som kaffe, te og energidrik.

4. Is

En iskold drik med isterninger er dejlig forfriskende, når tørsten skal slukkes, men hvor ender dine isterninger? Er du en af dem, der tygger de knasende isklumper, når du har drukket den sidste tår, så bør du hellere lade være! På trods af at isterningerne er lavet af vand og dermed hverken indeholder sukker eller andre tilsætningsstoffer, kan du komme galt afsted, når du tygger på dem. Dine tænders emalje har nemlig ikke godt af, at du tygger på så hårde fødevarer, for det vil skade den på sigt og efterlade tænderne ganske sårbare. I værste tilfælde kan du risikere at flække en tand eller løsne en krone.

Læs også: Hvorfor får man isninger i tænderne?

5. Tomater og citrusfrugter

Tomater har et højt syreindhold, hvilket også er tilfældet med citrusfrugter, og spiser du jævnligt syreholdige fødevarer uden at skylle munden bagefter, giver du dine tænder et ordentligt syrebad, som skader tændernes overflade. Du behøver dog ikke at holde dig helt fra tomater, citron og andre syreholdige fødevarer, hvis blot du sørger for at skylle munden med en tår vand bagefter, så syren skylles væk fra tænderne.

6. Søde drikke

Vi ved det alle sammen. Sukkerholdige drikke ér bare ikke tændernes bedste venner, og er du en af dem, der især holder af at forsøde dine dage med sodavand, juice eller andre læskedrikke over længere tid, gør du faktisk det hele meget værre! Tager du en tår af din sodavand cirka hvert 20. minut, vil tænderne være i konstant syrebad. Derfor bør du som minimum nedsætte dit forbrug og drikke sodavanden ad én omgang, gerne sammen med et måltid mad.

Læs også: Ren mund - få de bedste råd!

Sådan beskytter du tænderne bedst

Den bedste og mest enkle måde at beskytte dine tænder mod huller og andre dårligdomme er at sørge for at have et glas vand inden for rækkevidde. En hurtig tår vand kan nemlig vaske en stor del af eventuelle madrester, sukker og syre væk fra dine tænder og dermed forhindre, at bakterierne får lov til at formere sig og skade dine tænder.


Kilde: Søndagsavisen

Sidst opdateret: 04.04.2016

Annonce