Et nyt studie viser, at omkring en fjerdedel af jordens befolkning bærer tuberkulosebakterien. Dermed er de i risiko for at udvikle tuberkulose på et tidspunkt.
Tuberkulose er en infektionssygdom, der typisk sætter sig på lungerne. Et nyt omfattende studie fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet tyder på, at mellem en fjerdedel og en femtedel af jordens befolkning har ‘latent tuberkulose’. Det vil sige, at de bærer tuberkulosebakterien, Mycobakterium Tuberculosis, uden at være syge af den. Bakterien hviler i deres krop, og der er dermed en risiko for, at den på et tidspunkt bryder ud og gør dem syge.
Det nye studie er baseret på tests af 351.811 mennesker. Det gør studiet til det hidtil mest omfattende på området. Førhen har man antaget at mellem en tredjedel og en fjerdedel har haft latent tuberkulose, men antagelserne har været uden det tilstrækkelige empiriske grundlag, som man har nu. Ifølge Christian Wejse, der er afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital og lektor ved Aarhus Universitet, understreger de nye estimater, at WHO får svært ved at nå sin målsætning om at udrydde tuberkulose inden år 2035.
Selvom en fjerdedel har latent tuberkulose på verdensplan, er antallet i Danmark ifølge Christian Wejse meget lavere.
- Der er ikke lavet studier omkring latent tuberkulose i Danmark. Men man må gå ud fra at forekomsten af latent tuberkulose i Danmark ligner forekomsten i vores nabolande, som for eksempel Norge og Holland. Her ligger den på 3-5 procent, siger Christian Wejse til Netdoktor.
Sandsynligheden for at have latent tuberkulose i Danmark er altså meget lav. Ligeledes er der meget få, der bliver syge af tuberkulose. Der er der cirka 300 tilfælde om året med aktiv tuberkulose.
Læs også: Tuberkulose findes stadig
Tuberkulose smitter fra personer med lungetuberkulose. Det sker gennem små dråber i luften, når den syge nyser, hoster eller taler. Det kræver dog, at man er i længerevarende tæt kontakt med en smittebærende person, før man for alvor er i risiko for at blive smittet.
Fordi smittefaren er så lav i Danmark er det typisk ikke nødvendigt at blive vaccineret mod tuberkulose. Hvis man rejser meget i lande, hvor tuberkulose er udbredt, bør man dog vaccineres.
Er en af de få, der bliver ramt af tuberkulose og bliver syg af den, skal man i behandling i 6 måneder med 4 forskellige slags medicin. Desuden er en ny dyr medicin mod latent tuberkulose netop blevet tilgængelig i Danmark.
Kilder: Aarhus Universitet, Speciallæge i infektionssygdomme og lektor i Global Sundhed, Christian Wejse Aarhus Universitetshospital og Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet og Netdoktors egen artikel
Sidst opdateret: 08.08.2019