Annonce

Er snus skadeligt?

Forbruget af snus er konstant stigende, men hvor meget ved man egentlig om snus, og hvordan påvirker det kroppen? Læs med her og bliv klogere på snus.

Et stort fokus på cigaretter og deres skadelige virkninger har i løbet af de sidste år fået andelen af folk, der ryger cigaretter, til at være jævnt faldende. I stedet er forbruget af røgfri tobak - populært kaldet snus - stigende, hvor hver tiende unge mellem 15 og 29 år tager snus enten dagligt eller lejlighedsvist.

Forskellige former for ‘snus’

Snus er blevet en samlebetegnelse for røgfrie nikotinprodukter, men i virkeligheden findes der flere forskellige former for røgfri nikotin. Den røgfri nikotin består af små poser, der placeres i munden, ofte under overlæben. De tre mest populære produkter er:

  • Snus: Den svenske snus er ulovlig i Danmark. De små poser består af pulveriseret tobak.
  • Tyggetobak: Tyggetobak er lovligt at sælge i Danmark. Det er små poser der består af groft skåret tobak, som man kan tygge på.
  • Nikotinposer: Nikotinposer er også lovlige at sælge i Danmark. De indeholder i modsætning til de øvrige ikke tobak, men kun nikotin.

Læs også: Kan snus give kræft?

Bivirkninger ved røgfri nikotin

Nikotin er et stof, der er stærkt afhængighedsskabende. Det findes i alle tre produkttyper, og der er derfor stor risiko for at blive afhængig af dem. Der er endnu ikke forsket nok i nikotinens virkninger til, at man kan konkludere noget endeligt, men for særligt unge og gravide er der negative konsekvenser.

Tobak findes i tyggetobak og snus. Tobak findes også i cigaretter og er et kræftfremkaldende stof. Hvis man samlet ser på alle former for røgfri nikotin, også dem der ikke er specificeret i denne artikel, øger de risikoen for kræft i mundhulen, spiserøret og bugspytkirtlen. Hvis man derimod ser på tyggetobak og svensk snus enkeltvis, er der endnu ikke nok undersøgelser til at konkludere, hvorvidt de er kræftfremkaldende. Det samme gælder for nikotinposer, selvom de ikke indeholder tobak.

De forskellige typer af røgfri nikotin kan også give problemer for tænderne, hvor man kan opleve slimhindeforandringer, og tandkødet kan trække sig tilbage, hvilket kan resultere i smertefulde isninger. Samtidig er der risiko for misfarvning af tænderne.

Læs også: Rygestop sådan kommer du i gang

Kan snus og cigaretter sammenlignes?

Røgfri nikotin og cigaretter er begge nikotinprodukter, men der er forskelle på de to ting. En af de store forskelle er, at der ikke er forsket lige så meget i snus, tyggetobak og nikotinposer, som der er ved cigaretter. Hvert år dør omkring 13.000 som følge af rygning. Det er dermed det lovlige nikotinprodukt, der slår flest folk ihjel.

Da nikotinposer og tyggetobak kun er blevet udbredt i Danmark i løbet af de sidste fem år, er der ikke de samme statistikker, som der er med cigaretter. Men det er konkluderet, at produkterne skader den umodne hjerne. Da 9 ud af 10 rygere begynder at ryge som mindreårige, og da størstedelen af dem der bruger røgfri nikotinprodukter findes hos unge, er der derfor grund til bekymring, både fordi det påvirker hjernen, og fordi det kan skabe en langvarig afhængighed.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Charlotta Pisinger, professor i tobaksforebyggelse, cancer.dk sst.dk, Nyt og Sundt artikel: Snus er en farlig dille

Sidst opdateret: 22.03.2022

Annonce