Annonce

Fællesskaber øger mænds trivsel

I denne uge løber Men's Health Week af stablen. Her sættes fokus på, hvordan fællesskaber og naturen kan øge mænds mentale og fysiske sundhed.

Nære relationer og det at være en del af et fællesskab har en positiv effekt på vores trivsel og generelle sundhed.

- Rigtig mange studier peger på, at mennesker, der har et godt socialt netværk og gode sociale relationer, har 50 procent lavere dødelighed end mennesker, der ikke fungerer så godt socialt, siger chefpsykolog og forskningsleder på Rigshospitalet samt formand for Forum for Mænds Sundhed, Svend Aage Madsen.

Deltag i Men's Health Week

Forum for Mænds Sundhed holder åbningskonference den 4. juni, hvorefter Men's Health Week skydes i gang i uge 24.

Ugen markeres med arrangementer rundt i kommunerne. Læs mere om hvilke arrangementer, det er muligt at deltage i her.

For nogle mænd kan det være en udfordring at skabe nye sociale kontakter, ligesom det hos flere kan føles kunstigt at skulle tage initiativ til samvær med andre, hvis der ikke er en konkret anledning. Konsekvensen kan blive, at nogle mænd oplever ensomhed, og det har stor betydning for deres helbred.

- Alt for mange mænd har ingen nære relationer. For de fleste mænd er partneren deres vigtigste og ofte eneste nære relation, de kan tale fortroligt med, og som kan hjælpe dem til bedre helbred og trivsel. Men rigtig mange mænd har ingen partner. Antallet af enlige mænd over 65 er steget med omkring 40 procent i de sidste 20 år, siger Svend Aage Madsen.

Men's Health Week sætter på den baggrund i år fokus på mænds mentale og fysiske sundhed under temaet "Fællesskaber og Naturen".

Læs også: Helbredstjek til udvalgte mænd kan måske redde liv

Naturen er et godt mødested

For mange mænd gælder det, at arbejdspladsen udgør en stor del af deres sociale kontakter og primære samvær. Arbejdspladsen er ofte omdrejningspunktet for mange af dagligdagens aktiviteter og er derfor en vigtig platform for sundhedstilbud.

For de mænd, der ikke indgår i et fællesskab på arbejdspladsen, eller som står helt uden for arbejdsmarkedet, er der imidlertid et behov for at etablere nogle fællesskaber, hvor man mødes omkring nogle specifikke aktiviteter.

- Her har Forum for Mænds Sundhed taget initiativ til at skabe Mænds Mødesteder rundt om i landet. Der er nu op imod 30 af slagsen. Her mødes mænd om at være sammen om noget, som de synes er interessant og spændende - og det giver grundlag for bedre trivsel og dermed bedre mental og fysisk sundhed, siger Svend Aage Madsen.

Ifølge Forum for Mænds Sundhed er der flere eksempler på, at naturen kan være et godt sted for mænd at mødes i et fællesskab. Det gælder især, når fællesskabet kredser omkring fysisk aktivitet, men også når der er brug for at tale om sværere og mere fortrolige ting i livet.

- De sundhedsfremmende fællesskaber, som mænd kan have, kan indeholde rigtig mange ting. Ofte har de et praktisk indhold, som for eksempel havearbejde, håndværk, fisketure og madlavning, siger Svend Aage Madsen og tilføjer:

- Her har det i en del sammenhænge vist sig, at mange mænd får det rigtig godt sammen med andre, når de laver noget i naturen. Det er nemlig en oplagt mulighed for at lave aktiviteter sammen, og på den måde kan mændene snakke sammen, mens de laver noget praktisk. Det at nære relationer opstår ud af, at man har gjort noget sammen, passer godt til mange mænd.

Læs mere om Mænds Mødesteder

Tjek dig selv, mand!

Vores kroppe ændrer sig hele livet. Når man passerer de 40 år, er der særligt en række forandringer, som man bør holde øje med, da de kan være symptomer på sygdom.

Mænd opdager generelt deres sygdomme senere i forløbet end kvinder, ligesom de er mindre tilbøjelige til at gå til lægen. Faktisk opsøger mænd i alderen 40-65 år i gennemsnit deres praktiserende læge halvt så meget som kvinder. Men det er vigtigt at komme afsted, hvis man oplever smerter, ubehag eller forandringer i ens krop eller humør.

tjekdigselvmand.dk kan man læse nærmere om symptomer, og hvad man skal være opmærksom på. Sitet kan bruges som et hurtigt værktøj, hvor man kan tjekke og opdage nogle af de vigtigste signaler kroppen sender, så man kan komme afsted til lægen.

Læs også: Mænd vil gerne have et helbredstjek

5 fakta om mænds sundhed

Selvom mange mænd faktisk ønsker at leve sundt og passe bedre på helbredet, gælder det, at mænds sygdomme – fysiske og psykiske - generelt er underbehandlede. Bliv klogere på 5 kendsgerninger om mænds sygdomme og sundhedsadfærd herunder:

  • Mange mænd med psykiske problemer får ikke behandling. Kun halvdelen af de mænd, der lider af depression, er i behandling.
  • 25 procent af alle dødsfald blandt mænd skyldes hjertekarsygdomme.
  • Mænd dør 40 procent hyppigere af kræft end kvinder.
  • Omkring 30 procent flere mænd får type-2 diabetes.
  • Dobbelt så mange mænd som kvinder begår selvmord.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Forum for Mænds Sundhed, Gå til lægen, mand! og bogen 'Mænds sundhed og sygdomme' af Svend Aage Madsen.

Sidst opdateret: 04.06.2019

Annonce