Annonce

5 råd til billeddeling af børn på sociale medier

Det kan være en god idé at spørge sit barn om lov, før man deler billeder af barnet online. Flere børn bliver nemlig flove og pinligt berørte over deres mor og fars billeder på sociale medier.

Som forælder kan man have behov for at dele med hele verden, hvor dejligt, sjovt og fantastisk ens barn er. Det fører for mange forældre til talrige delinger af billeder af barnet på sociale medier.

Fænomenet er så udbredt, at det har fået betegnelsen ‘sharenting’, der er en sammentrækning af ‘share’ og ‘parenting’.

Det er dog de færreste forældre, der spørger deres barn om lov, før de poster et billede af barnet på Facebook eller Instagram. Det viser en undersøgelse, som Børns Vilkår foretog i maj 2020.

44 procent af børnene bliver flove

Undersøgelsen har spurgt 1.090 børn om deres forældres vaner med billeddeling på sociale medier. Her svarede 80 procent af børnene, at deres forældre enten ofte, nogle gange eller sjældnere deler billeder på sociale medier uden at spørge barnet om lov først.

I undersøgelsen har børnene haft mulighed for at vælge blandt en række udsagn i forhold til, hvad de synes om, at mor og far deler billeder af dem uden at spørge om lov. Mens 13 procent af børnene er glade for, at deres forældre deler billeder af dem, bliver 44 procent af børnene flove og pinligt berørte over billederne. 37 procent bliver irriterede over billeddelingen, og 28 procent føler ikke, at deres ønsker bliver respekteret.

Flere end tusind billeder online, når barnet er 12 år

Ifølge Børns Vilkår er flere end 9 ud af 10 forældre bevidste om hvilke billeder, de deler. Forældrene tænker over hvem, der har adgang til billederne, og at billederne stadig vil være på de sociale medier, når barnet bliver ældre.

Forældre tænker dog knap så meget over, at andre børn kan bruge billederne imod barnet ved mobning, samt hvem det egentlig er, der ejer billeder på sociale medier.

En norsk undersøgelse viser, at de fleste norske forældre uploader mellem et og ti billeder eller videoer af deres børn hver måned. Det betyder, at der i gennemsnit findes 1.165 billeder af barnet på internettet, når barnet fylder 12 år.

5 råd til forældre

Børns Vilkår har samlet fem råd til forældre om billeddeling af børn. Rådene skal sikre, at børnene bliver hørt, og at deres ønsker bliver respekteret.

  1. Tænk dig om en ekstra gang.
  2. Spørg dit barn om lov.
  3. Tilpas dine sikkerhedsindstillinger på de sociale medier.
  4. Tal med dit barn om billeddeling generelt.
  5. Lær dit barn om retten til privatliv.

Du kan læse mere om rådene her.

Få flere nyheder her.

Kilder: Børns Vilkår: Sharenting, Børns Vilkår: Digital dannelse i børnehøjde, UNICEF Norge

Sidst opdateret: 10.11.2021

Annonce