Annonce

Flere børn er blevet nærsynede under pandemien

Corona-pandemien har haft en uventet konsekvens for børn. Et nyt studie tyder nemlig på, at flere børn end ellers er blevet nærsynede under nedlukningen.

Det sidste halvandet års corona-pandemi har tvunget os indenfor som aldrig før. Vi har alle sammen måttet blive hjemme med computeren eller smartphonen som erstatning for venner og familie.

Nu tyder et nyt studie på, at de mange timer indenfor foran skærmen har haft negative konsekvenser for mange børns syn. I løbet af det seneste år har forskere fra Hong Kong nemlig observeret en stor stigning af børn med nærsynethed.

Forskerne har undersøgt 709 børn og fundet, at næsten 10 procent af dem er blevet mere nærsynede under pandemien. Når man er nærsynet, har man svært ved at se ting på afstand, fordi tingene fremstår uskarpt. Nærsynethed kan afhjælpes med briller.

Læs også: Skal mit barn have briller?

Flere timer indendørs kan være årsag

Ifølge ScienceAlert, der har omtalt studiet, kan man ikke direkte forbinde pandemien med den øgede forekomst af nærsynethed. Man ved dog, at børn, der bruger meget tid udenfor, har en lavere risiko for at blive nærsynede. Omvendt har børn, der bruger meget tid på aktiviteter som at læse og skrive eller foran en skærm, en højere risiko for at blive nærsynede.

Og pandemien har haft en stor effekt på børnenes vaner med at være udenfor. En spørgeskemaundersøgelse, som indgik i studiet, viste nemlig, at børnene under pandemien brugte 68 procent mindre tid udenfor end før. Hvor de før pandemien brugte gennemsnitligt en time og et kvarter udendørs, så brugte de under pandemien kun 24 minutter udendørs.

Læs også: Derfor bliver dit syn dårligere med alderen

Samtidig med at børnene var mindre udenfor, steg deres skærmtid voldsomt. Under pandemien brugte børnene i gennemsnit syv timer foran skærmen - det er næsten tre gange så lang tid, som før pandemien, hvor gennemsnittet lå på 2,5 timer.

Resultaterne af studiet slutter sig til resultaterne af en række andre studier, der alle peger på, at pandemien har øget den tid, vi bruger på “near work” som for eksempel skærmarbejde, og dermed også øget risikoen for nærsynethed.

Studiet er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift British Journal of Ophthalmology.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: ScienceAlert, British Journal of Ophthalmology og Netdoktors egen artikel om Nærsynethed.

Sidst opdateret: 08.05.2021

Annonce