Danske rygeres indkøb af tobak faldt under coronapandemien, og flere end sædvanligt kvittede cigaretterne. Det viser ny forskning fra Københavns Universitet.
Flere danskere end normalt stoppede med at ryge, og faste rygere købte mindre tobak under coronapandemien. Sådan lyder konklusionen i et nyt studie fra Københavns Universitet, hvor forskere har overvåget tobakssalget fra den første nedlukning i marts 2020 og frem til årets udgang.
Forskerne bag studiet er overraskede over, at tobakssalget faldt med hele 20 procent i en periode, der ellers skabte dårligere vilkår for vores mentale helbred og vores motionsvaner.
Læs også: Rygning og fællesskab
Ifølge forskerne skal en del af forklaringen til det sænkede salg af tobak findes i den forhøjede risiko for alvorlige corona-symptomer og komplikationer, som rygerne blev konfronteret med.
Ofte opfatter rygere konsekvenserne af rygning som noget, der sker ude i fremtiden, måske først når man alligevel er gammel. Men med informationen om den øgede risiko ved at blive smittet med corona som ryger, er der alligevel flere end sædvanligt, som har valgt at kvitte smøgerne.
Læs også: 3 veje til rygestop
Ved coronasmitte er en del af de samme områder i kroppen i farezonen, som når man ryger. Rygning skader for eksempel hjertet, lungerne og kredsløbet, hvilket alle er områder, som også påvirkes negativt af corona. Og et hårdt coronaforløb påvirker især disse tre områder.
Rygestop er derfor et positivt tiltag, uanset om det skyldes et ønske om et generelt bedre helbred, eller om det stammer fra et ønske om at mindske risikoen forbundet med alvorlige coronaforløb.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Københavns Universitet, Region Sjælland
Sidst opdateret: 07.09.2022