Nye tal viser, at andelen af unge, der enten ryger dagligt eller lejlighedsvist, er faldet markant de sidste fire år. De politiske tiltag, der er blevet indført for at forebygge og mindske antallet af unge rygere, ser derfor ud til at give pote.
Antallet af unge der røg dagligt eller engang imellem var stødt stigende indtil 2017, hvor hver tredje unge mellem 16 og 24 år røg. Det vakte bekymring og førte til flere politiske tiltag i håbet om at flere unge ville droppe cigaretterne. Tiltagene har blandt andet betydet, at folkeskoler og ungdomsuddannelser har indført røgfri skoletid, priserne på cigaretter er steget, og så er cigaretpakkerne både blevet neutrale og gemt væk i butikkerne. Alt sammen for at det bliver mindre tiltrækkende for unge at ryge.
I dag fire år senere ser det ud til at tiltagene virker. Nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet viser, at andelen af unge mellem 16 og 19 år, der ryger, er faldet med 37 procent. Samtidig er andelen blandt de 20 til 24 årige faldet med 26 procent. I stedet er forbruget af røgfri tobak - populært kaldet snus - stigende, hvor hver tiende unge mellem 15 og 29 år tager snus enten dagligt eller lejlighedsvist.
Mette Lolk Hanak, der er forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse, er glad for resultaterne, der viser en effekt af initiativerne, men der er stadig mere at arbejde med - Vores mål er, at ingen børn og unge ryger i 2030. Så, der er et stykke vej endnu. Nye initiativer kunne fx være at indføre helt røgfrie miljøer, hvor de unge opholder sig: i nattelivet, på festivaler, på studiet på de videregående uddannelser osv. Og frem for alt endnu højere priser på cigaretter. Der er nok at tage fat på, siger Mette Lolk Hanak.
Læs også: Rygestop: Sådan kommer du i gang
Hvis du er en af dem, der gerne vil holde op med at ryge, så er der hjælp at hente. Det kan være svært at stoppe med at ryge - især på egen hånd og uden hjælpemidler. Derfor kan det være en god idé med personlig rådgivning, rygestop-apps eller nikotinprodukter.
Et rygestop betyder blandt andet et opgør med indgroede vaner og en kamp mod abstinenser. Det kan være hårdt arbejde og derfor er det en fordel med vejledning og støtte undervejs. Det kan du blandt andet få gennem online chats samt rygestop-apps.
Mange steder tilbydes der gratis rygestopkurser, hvor man enten enkeltvis eller i grupper bliver guidet af en uddannet rygestopvejleder. Se liste over tilbud på stoplinien.dk. Du kan desuden få vejledning over telefonen hos Stoplinien på 8031 3131, åbent dagligt fra 10-20, fredag 10-16.
Nikotin er afhængighedsskabende og man kan derfor opleve abstinenser, når man stopper med at ryge. Abstinenser kan blandt andet være koncentrationsbesvær, svedeture og rysten. For at lette overgangen fra ryger til ikke-ryger, kan man benytte sig af nikotinprodukter. Det kan mildne abstinenserne, så der er mere ro til at arbejde på at ændre de vaner, der er forbundet med rygningen.
Læs også: 3 veje til rygestop
Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Cancer.dk, Netdoktors egen artikel: 3 veje til rygestop, Er snus skadeligt?
Sidst opdateret: 07.06.2022