Annonce

Fokus på demens: 5 ofte stillede spørgsmål

Den 21. September er det International Alzheimers Dag. Et af de hyppigste symptomer på Alzheimers er demens, som især viser sig ved hukommelsessvigt og ændring af personlighed. . Du kan blive meget klogere på Alzheimers og demens her.

1. Hvad er forskellen mellem demens og Alzheimers?

Demens er ikke én sygdom, men en betegnelse for forskellige symptomer på hjernesvigt, som kan skyldes andre sygdomme. Den mest almindelige årsag til demens er Alzheimers sygdom.

2. Hvad skyldes demens?

Alzheimers sygdom er som nævnt den mest almindelige årsag til demens. Sygdommen medfører, at hjernecellerne i forskellige områder af hjernen lidt efter lidt går til grunde.

En anden årsag til demens kan være Parkinsons sygdom, som måske mest er kendt for at medføre rysten og langsomme bevægelser. Men sygdommen kan med tiden også føre til demens.

En anden form for demens, kaldet vaskulær demens opstår på grund af sygdom i hjernens blodkar. Det kan give blodpropper i hjernen, som fører til iltmangel, og derved skades hjernecellerne. Afhængig af hvor i hjernen, blodpropperne kommer, kan de resultere i problemer lige fra lammelser til demens.

Desuden kan alkoholmisbrug give permanente skader på hjernen, som fører til demens.

Læs mere her: Demens

3. Hvad er symptomerne på begyndende demens?

Demens kan vise sig ved flere symptomer, blandt andet ved at man

  • Har dårlig hukommelse
  • Har svært ved at udføre dagligdags opgaver
  • Glemmer ord og bytter dem ud med forkerte
  • Har svært ved at finde rundt i tid og sted
  • Lægger ting helt forkerte steder
  • Ændrer personlighed (dårligere dømmekraft, mangel på initiativ eller ændret humør)

4. Kan man blive testet for demens?

Man kan godt huske dårligt i perioder, uden at det er tegn på sygdom. For at finde ud af om der er tale om demens, kan lægen udføre en såkaldt MMSE (Mini-Mental-Status-Examination), som består af små, simple opgaver. Kan man løse dem alle, eller næsten dem alle, er det ret usandsynligt, at man har demens.

For at udelukke andre årsager til demenssymptomer, tester man blandt andet for stofskiftesygdomme, vitaminmangel, væskemangel og infektion ved hjælp af blodprøver. En CT-scanning af hjernen kan udelukke blødning, svulster eller væskeophobning i hjernen.

5. Er demens arveligt?

Om demens er arveligt, er afhængigt af hvilken sygdom, der forårsager demensen.

Alzheimers er ikke som sådan arveligt, men der er højere risiko for selv at få sygdommen, hvis ens forældre har været ramt.

Parkinsons sygdom, mener man, skyldes en kombination af gener og påvirkning fra giftstoffer som pesticider og tungmetaller.

Risikoen for vaskulær demens stiger blandt andet ved rygning, diabetes, forhøjet blodtryk og højt kolesterol.

Se en oversigt over Netdoktors nyhedsbreve og tilmeld dig her


Kilder: Alzheimersforeningen og Netdoktors faktaartikler om demens, Alzheimers sygdom, Parkinsons sygdom, vaskulær demens og alkoholmisbrug.

Sidst opdateret: 19.09.2023

Annonce