Annonce

Fup og fakta om solcreme

Er solcreme nødvendigt, hvis ikke man bliver rød? Kan solcreme give D-vitaminmangel? Og er vandfast solcreme overhovedet vandfast? Læs med her og få styr på fup og fakta om solcreme.

Vi ved alle, at solcreme beskytter mod UV-stråler. Men ved du også, om det er lige så godt at bruge børnesolcreme, som dem til voksne? Og om du bør bruge solcreme, hvis du ikke har tendens til at blive solbrændt? Vi har rådført os med farmaceut hos online-apoteket Apopro, Thi Lisa Le, for at få styr på fup og fakta om solcreme.

Vi bruger for lidt solcreme

Fakta. Mange bruger for lidt solcreme, og det kan reducere virkningen gevaldigt. Faktisk kan et for tyndt lag solcreme reducere virkningen med op til 75 procent. En voksen har brug for cirka 40 milliliter til hele kroppen og et barn cirka 20 milliliter. Som tommelfingerregel svarer det til en hel håndfuld per krop.

Læs også: Sådan beskytter du dig bedst i solen

Solcreme giver D-vitaminmangel

Fup. Kroppen kan stadig optage D-vitamin fra solen, selvom du har smurt dig ind i solcreme. Det tager ganske vist lidt længere tid, men til gengæld kan du også være udendørs længere uden at blive forbrændt.

Solcreme virker med det samme

Fakta. Du bør optimalt set smøre dig ind i solcreme 20-30 minutter før du går ud, for at cremen kan nå at blive absorberet i huden. Når du først er udenfor, er der nemlig større sandsynlighed for, at du sveder noget af den af.

Jo højere UV-tal, des højere faktor

Fakta. Solens stråler er først farlige i Danmark, når de kommer op over UV-3. Når UV-tallet ligger heromkring, bør du begynde at bruge solcreme med en faktor 15. Om sommeren, hvor UV-indekset er højere, er en faktor 15 sjældent nok. Her bør du gå op til en faktor 30 eller 50+ afhængig af din hudtype.

Læs mere om UV-stråler og solcreme

Noget solcreme er vandfast

Fup. Intet solcreme er 100 procent vandfast, så lad dig ikke snyde af mærkatet på tuben. Selvom noget solcreme er sværere at slide af end andet, bør du altid smøre dig ind igen efter, du har været i vandet, eller hvis du har svedt meget.

Solen er kun skadelig, hvis du bliver rød

Fup. Selvom du har en mørk pigment og aldrig bliver solskoldet, bør du stadig bruge solcreme. UV-B stråler brænder huden og giver solskoldninger, hvorimod UV-A stråler giver huden den brune farve. Men begge typer UV-stråler øger risikoen for hudkræft, og derfor er du altså også i risikozonen, selvom du bliver brun og ikke rød.

Det er ligegyldigt om solcremen er 'til børn'

Fakta. Som voksen kan du ligeså vel bruge en solcreme, der er beregnet til børn, som du kan bruge den normale 'voksensolcreme'. Solcremen til børn indeholder færre stoffer, der kan være allergifremkaldende, så det kan faktisk være en fordel at vælge denne type, selvom man er voksen. Nogle solcremer til børn indeholder tilmed et fysisk solfilter, der giver ekstra beskyttelse. Til gengæld er solcremer med dette solfilter lidt sværere at smøre ud.

Læs også: 5 myter om solcreme

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Farmaceut hos online-apoteket Apopro, Thi Lisa Le

Sidst opdateret: 26.05.2020

Annonce