Annonce

Husk tandlægen - også under corona

Vi har været mindre til tandlæge under corona. Det er bekymrende, for god mundhygiejne er vigtig for kroppens øvrige sundhed.

En del færre danskere har været forbi tandlægestolen under corona-pandemien. Tal fra Danske Regioner og Tandlægeforeningen viser, at antallet af tandlægepatienter er faldet med 4,5 procent, hvis man sammenligner 2020 med året forinden.

Og det er en bekymrende tendens, mener Tandlægeforeningen. For omend det blændende, hvide lys, papirhagesmækken og de brummende maskiner ikke altid lokker lige meget, så er det altså vigtigt at passe de regelmæssige tandlægebesøg. Vores tænder og munds sundhed påvirker nemlig kroppens øvrige sundhed.

- Sygdom i munden hænger sammen med sygdom i hele kroppen. Op mod 9 ud af 10 har tandkødsbetændelse og 4-5 af 10 har den alvorlige tandsygdom parodontitis i en eller anden grad. Der er sammenhæng mellem parodontitis og alvorlige sygdomme som diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Derfor er det vigtigt, at man kommer til tandlæge og får den nødvendige behandling i en coronatid, siger Susanne Kleist, der er formand for Tandlægeforeningen, i en pressemeddelelse.

Læs også: Hvad betyder god mundhygiejne for vores helbred

Forældregenerationen er udeblevet

Ifølge tallene fra Tandlægeforeningen og Danske Regioner er det især forældregenerationen - det vil sige folk mellem 35 og 55 år - som har undladt at besøge tandlægen.

Nu åbnes landet lige så stille op igen, og børnene er tilbage i skolen. Derfor håber tandlægerne, at forældrene nu igen har tid til at lægge sig under de hvide lamper.

- Vi håber, at forældrene får lidt mere tid til sig selv, nu hvor børn og unge er på vej tilbage til skolerne. Vi opfordrer dem til at få bestilt en tid hos tandlægen og få tjekket deres tænder. Det gavner både deres tænder og deres generelle sundhed og immunforsvar, siger Susanne Kleist.

Læs også: Derfor skal du børste din tunge

Vær opmærksom på mundhygiejne i hverdagen

Indtil du får bestilt en tid hos tandlægen, så kan du følge disse råd til god mundhygiejne. Rådene kommer fra Tandlægeforeningen.

  • Børst tænder grundigt to gange om dagen i to minutter ad gangen.
  • Brug en blød tandbørste med tætte børstehår.
  • Børst alle fladerne på tænderne - både foran og bagpå, i mellemrum og helt oppe ved tandkødet.
  • Brug altid tandpasta med fluorid, som forebygger caries.
  • Brug tandstikker eller tandtråd. Du kan få vejledning til det hos tandlægen.
  • Gå regelmæssigt til tandlæge. Spørg din tandlæge om, hvor ofte det gælder for dig.
  • Tal med din tandlæge, hvis du tager medicin, der giver mundtørhed. Mundtørhed er nemlig en kendt årsag til paradentose.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Tandlægeforeningen

Sidst opdateret: 19.04.2021

Annonce