Cirka 500.000 danskere lider af husstøvmideallergi, og det har betydelige omkostninger for det danske samfund både i form af sygefravær og ineffektive arbejdsdage. Det viser en ny undersøgelse.
De små og usynlige husstøvmider er hvert år årsag til 290.000 sygemeldinger og 1,8 millioner ineffektive arbejdsdage blandt de mange danskere, der er allergiske over for dem. Tal som hvert år medfører betydelige omkostninger både for samfundet og den enkelte allergiker, som må leve med betydelige gener.
Årligt løber det op i nærheden af 4100 tabte årsværk, som ud over væsentlige udgifter til lønninger og andre arbejdsgiverudgifter, medfører tab af produktivitet på arbejdsmarkedet.
Læs også: Kan jeg have husstøvmideallergi?
Meget kunne derfor tyde på, at et større fokus på husstøvmideallergi, i forhold til både oplysning, forebyggelse, diagnosticering og behandling, kan være hensigtsmæssigt først og fremmest for at øge livskvaliteten hos den enkelte allergiker, dernæst for at nedbringe de offentlige udgifter, der er forbundet hermed.
På trods af en forringet livskvalitet og tilbagevendende symptomer, får hver fjerde allergiker (24%) nemlig ingen behandling for deres allergi og snyder dermed sig selv for en tilværelse uden alt for mange gener.
For de hårdest ramte patienter, der uden effekt har forsøgt sig med behandling i form af antihistaminer, næsespray og øjendråber, findes der dog også en vaccine i tabletform, som gør det muligt at få symptomerne under kontrol:
- ”Allergivaccination kan gøre symptomerne markant mindre generende for langt de fleste – også efter behandlingen er afsluttet. Trods det store antal danskere med husstøvmideallergi er vaccination dog som udgangspunkt kun for alle de allergikere, der er allerhårdest ramt i deres hverdag", understreger Karin Dahl Assing, der er lægeansvarlig for astma- og allergiafdelingen på Aalborg Universitetshospital.
Læs også: Slip af med husstøvmideallergi
1. Start med din bolig: Luft ud flere gange dagligt, hold luftfugtigheden under 45, luft dit sengetøj efter brug, vask sengelinned ved 55 grader og skift sengetøj mindst hver anden uge.
2. Søg læge: Søg læge, hvis du har symptomer som konstant træthed, tilstoppet næse, kløen i øjne og koncentrationsbesvær.
3. Håndkøbsmedicin: Anvend behandlingsformer som antihistaminer, næsespray eller øjendråber til behandling af symptomer (håndkøbsmedicin).
4. Vaccination: Har håndkøbsmedicinen ikke den tilstrækkelige effekt, og har du kroniske symptomer, kan allergivaccination være en behandlingsmulighed.
Kilde: Undersøgelse blandt 7.818 danskere, foretaget af Webpol for ALK.
Sidst opdateret: 09.02.2017