Annonce

Mænd går for sent til lægen

I uge 24 er det Men's Health Week, hvor der sættes fokus på mænds sundhed i hverdagen. Mænd lever i gennemsnit 4-5 år kortere end kvinder og går sjældnere til lægen.

Danske mænd lever i gennemsnit kortere end kvinder, og en af årsagerne er, at mænd opdager deres sygdomme senere i forløbet. Men's Health Week retter nu fokus mod, at mænd bør opsøge deres læge tidligere, når de oplever symptomer.

- Mænd ved typisk mindre om de symptomer, man bør reagere på ved for eksempelvis diabetes. De går sjældnere til lægen og især hos de kortuddannede mænd er dialogen med sundhedsvæsnet udfordret, siger chefpsykolog og forskningsleder på Rigshospitalet samt formand for Forum for Mænds Sundhed, Svend Aage Madsen.

Mænd vil klare sig selv

Forum for Mænds sundhed har tidligere lavet en interviewundersøgelse om, hvorfor mænd er mindre tilbøjelige til at gå til lægen. Mændene i undersøgelsen lægger vægt på, at de gerne vil klare sig selv og ikke fremstå pylrede, når de tager til lægen.

Dog er det vigtigt at komme afsted, hvis man oplever smerter, ubehag eller forandringer i kroppen.

Deltag i Men's Health Week

Forum for Mænds Sundhed holder åbningskonference den 6. juni, hvorefter Men's Health Week løber af stablen i uge 24.

Ugen markeres med foredrag og aktiviteter rundt om i Danmark. Læs mere om hvilke arrangementer, det er muligt at deltage i her.

- Det er et faktum, at mænd har en højere dødelighed end kvinder i alle aldersgrupper, hvilket grundlæggende skyldes, at de generelt er langsommere til at søge læge, ligesom de efterfølgende er dårligere til at passe behandlingen, siger Svend Aage Madsen og tilføjer:

- Det man først og fremmest må være opmærksom på, er derfor at sætte fokus på oplysning og udvikle sundhedstilbud, der passer bedre til mænd, og herigennem sikre, at afstanden mellem manden og sundhedsvæsnet mindskes.

Læs også: Sundhed - sådan!

Dagens mande-tal

Livet igennem opsøger mænd i gennemsnit deres praktiserende læge 30 procent mindre end kvinder. Det giver anledning til en stor kønsmæssig ulighed i sundhed.

Her får du 6 kendsgerninger om mænds sundhedsadfærd og sygdomme:

  • Årligt dør omkring 6.000 mænd, før de fylder 65 år. Det er næsten dobbelt så mange som kvinder.
  • Omkring 30 procent flere mænd får type-2 diabetes. Dødeligheden for mænd med denne sygdom er dog op til 50 procent højere end den er for kvinder.
  • Mange mænd med psykiske problemer søger ikke hjælp hos lægen. Kun halvdelen af de mænd, der lider af en depression, er i behandling.
  • Tre fjerdedele af alle selvmord bliver begået af mænd. Særligt mænd i aldersgruppen 40-59 år har en høj selvmordsrisiko.
  • Mænd dør 40 procent hyppigere af kræft end kvinder. Blandt andet dør flere mænd end kvinder af modermærkekræft, fordi mænd glemmer at tjekke deres hud.
  • 25 procent af de økonomisk dårligst stillede mænd lever 13 år kortere end de økonomisk bedst stillede kvinder.

Læs også: Mænd vil gerne have et heldbredstjek

Test dine symptomer

Vores kroppe ændrer sig hele livet, men når man er over 40 år, er der en række ændringer, som mænd skal holde øje med, da det kan være tegn på sygdom.

Sitet tjekdigselvmand.dk kan bruges som et hurtigt redskab til at opdage nogle af de vigtige signaler kroppen sender, så man kan komme af sted til lægen.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Forum for Mænds Sundhed, Gå til lægen, mand!, Manden og lægen og bogen "Mænds sundhed og sygdomme" af Svend Aage Madsen.

Sidst opdateret: 06.06.2018

Annonce