Annonce

Mænd tjekker sig sjældnere for modermærkekræft

Flere mænd end kvinder dør af modermærkekræft, og en af årsagerne er, at mænd glemmer at se huden efter. Det viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne.

Danskerne strømmer udenfor, når forårssolen skinner. Men selvom det er tidligt på året, er der stadig en vis styrke i solens stråler, og som bekendt øger kraftig solpåvirkning og solskoldninger risikoen for modermærkekræft.

En tidlig diagnose og behandling har stor betydning for at komme sygdommen til livs, men en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne viser, at mænd glemmer at undersøge deres hud for tegn på modermærkekræft.

Læs også: Hvad er modermærkekræft?

Kun 4 ud af 10 mænd tjekker deres hud

5030 danskere har deltaget i undersøgelsen, som viser, at kun 4 ud af 10 danske mænd undersøger deres hud for tegn på hudkræft hvert halve år. Til sammenligning er det 54 procent af kvinderne, der tjekker deres.

På månedlig basis undersøger 34 procent af kvinderne sig selv mod mændenes 24 procent.

At mænd glemmer at tjekke deres hud, kan betyde, at de kommer senere til læge, og derfor ikke kommer i behandling tidligt i forløbet.

Brevkassen: Hvornår skal man få tjekket sine modermærker?

Modermærkekræft: Det skal du holde øje med

Det er en god ide regelmæssigt at undersøge huden for modermærkekræft og beskytte huden fra sol. Her får du nogle af faresignalerne, du skal holde øje med:

  • Vær opmærksom på om eksisterende modermærker ændrer sig i størrelse, form, farve, eller om de væsker eller bløder.

  • Bemærk om der opstår nye uregelmæssige modermærker. Udviklingen af modermærker er normalt hos børn og unge frem til 40-årsalderen, så længe de har en jævn farve og en skarp kant.

  • Hold øje med om du får klemmelus specielt under tåneglene, uden at have slået den, da det kan være et tegn på modermærkekræft.

  • Modermærkekræft kan sidde hvor som helst. Hos kvinder ses modermærkekræft oftest på arme og ben, mens det hos mænd oftest ses på kroppen og i hoved-hals-område.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Kræftens Bekæmpelse, Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne: Danskernes solvaner i sommerferien 2016 og Netdoktors egne sider: Modermærkekræft, Hvornår skal man få tjekket sine modermærker? og Brug solbeskyttelse, mand!.

Sidst opdateret: 18.04.2018

Annonce