Annonce

Mange danske børn overlever leukæmi

Overlevelsen blandt børn med leukæmi er høj i Danmark sammenlignet med mange andre lande. Det viser en ny rapport fra OECD.

94 procent af de børn, der bliver ramt af leukæmi i Danmark, er stadig i live efter fem år. Det viser en ny rapport fra OECD offentliggjort af Danske Regioner.

Det er en opsigtsvækkende høj overlevelsesprocent sammenlignet med mange andre lande. Rapporten "Health at a Glance 2019" afslører nemlig, at overlevelsen herhjemme er den næsthøjeste, kun overgået af Finland, der indtager førstepladsen med en overlevelsesprocent på 95,2 efter fem år.

Stor forskel på verdensplan

OECD’s rapport indeholder data fra 37 lande. Målingerne er hovedsageligt hentet fra europæiske lande, men også Oceanien samt få lande i Sydamerika og Asien er repræsenteret. Hvor New Zealand og Australien placerer sig på henholdsvis sjette og niende pladsen med en overlevelsesprocent på 91,4 og 90,7, ligger lande som Chile, Kina og Mexico i bunden med en overlevelsesprocent på henholdsvis 63,9, 57,7 og 52,7 procent.

Hvor næsten alle børn bliver helbredt herhjemme, er det dermed blot godt halvdelen, der er i live efter fem år i dele af Sydamerika og Asien. Chancen for at blive helbredt for leukæmi blandt børn varierer således meget fra land til land.

Kræftoverlevelsen stiger generelt i Danmark

Overlevelsesraten og dermed chancen for at blive helbredt for leukæmi hos børn er højere end for kræft generelt herhjemme. Nye tal fra cancerregistret for perioden 2013-2017 viser dog, at den danske kræftoverlevelse fortsat bevæger sig i en positiv retning. For endetarms-, livmoderhals-, bryst-, prostata-, testikel- og lymfekræft er etårs-overlevelsen nu således på 90 procent eller højere.

Stigningen i kræftoverlevelsen gælder for næsten alle kræftformer for begge køn. Nogle kræftformer skiller sig dog særligt positivt ud, oplyser Kræftens Bekæmpelse. Eksempelvis er femårs-overlevelsen for lungekræftpatienter steget. Det betyder, at overlevelsen efter fem år i dag er henholdsvis 18 procent for mænd og 24 procent for kvinder mod tidligere otte og 11 procent.

Forklaringen på den positive fremgang kan formentlig tilskrives indførelsen af kræftplaner, kræftpakker, screeningsprogrammer samt bedre behandlingsmuligheder.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Danske Regioner, Rapporten ”Health at a Glance" og Kræftens Bekæmpelse.

Sidst opdateret: 04.12.2019

Annonce