Annonce

Næsespray: Hvordan virker det?

Hvis du nogensinde har haft en tilstoppet næse, så har du sikkert stiftet bekendtskab med næsesprayen. Men hvordan virker den egentlig? Det dykker vi ned i her.

Enhver, der har prøvet at have en stoppet næse, ved, hvor generende det er. Følelsen af ikke at kunne trække vejret ordentligt og smerten fra området lige under næsen, der er helt rødt og skællende efter en overdreven brug af lommeletter, kan være meget forstyrrende.

Det er der heldigvis råd for. Med næsesprayen kan du med blot et lille pift igen få lov at opleve den undervurderede glæde ved gennemstrømning i næsen. Men hvad er det egentlig, man sprøjter op i næsen? Og hvordan virker det? Det har vi spurgt farmaceut ved online-apoteket Apopro Zainab Al-Mansouri om.

Læs også: Er det forkølelse eller influenza?

Medicin på sprayflaske

Næsespray kan indeholde forskellige lægemidler. Det er forskelligt, hvilken medicin en næsespray indeholder, og dermed også forskelligt hvordan de virker. Det afhænger af dine symptomer, hvilken slags næsespray du skal have.

- Medicinen findes i den lille beholder, og den forstøves, når man sprøjter det op i næsen. Når det kommer op i næsen, bliver det optaget gennem slimhinderne. Derfra vil det virke lokalt i næsen, så dine symptomer forsvinder, siger Zainab Al-Mansouri.

Mange slags næsesprays kan købes i håndkøb i supermarkeder eller på apoteket. Nogle kræver dog en henvisning fra en læge, og de kan kun købes på apoteket med en recept.

Som alternativ til næsespray anbefaler Zainab Al-Mansouri en næseskyller. Den kan også bruges til at rense næsen og lindre generne ved den tilstoppede næse.

Læs også: Når næsen løber af allergi og høfeber

Når næsen stopper til

Når man oplever, at man har svært ved at trække vejret ordentligt igennem næsen, så skyldes det, at slimhinderne er blevet irriterede. Når de bliver irriterede, hæver de op og besværliggør gennemløbet.

Der kan være flere årsager til, at slimhinderne bliver irriterede og stopper til. Det kan for eksempel skyldes, at man er blevet forkølet, eller at man lider af allergi. Næsen kan også stoppe til af snavs, bakterier eller pollen.

Hvis du har stoppet næse, kan du kontakte din læge eller dit nærmeste apotek, så I sammen kan finde ud af, hvilken type af næsespray du skal bruge for at lindre symptomerne. Det er vigtigt, at du er opmærksom på ikke at bruge næsespray i for lang tid ad gangen. Så kan den nemlig forværre dine symptomer.

Gode råd fra apoteket

Hvis du er blevet træt af din tilstoppede næse og vil have fred for den i lidt tid, så er der hjælp at hente her.

  • Oversigt over næsesprays
  • Eksempel på næseskyller
  • Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


    Kilder: Farmaceut ved online-apoteket Apopro Zainab Al-Mansouri og Netdoktors egen artikel Næsespray

    Sidst opdateret: 06.01.2021

    Annonce