Annonce

Ny analyse: Danskerne støtter røgfri udeområder

Danskerne har vænnet sig til ikke at ryge indendørs, og nu viser en ny analyse, at tre ud af fire af os bakker om, at udendørs områder som legepladser og fodboldbaner også skal være røgfri.

Offentlige legepladser og idrætsanlæg bør være røgfri, selvom de er udendørs. Det mener tre ud af fire danskere, viser en analyse, som Kantar Gallup har lavet for TrygFonden, Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen. Ligeledes står busstoppesteder og forlystelsesparker også højt på danskernes ønskeliste over røgfri udeområder. Det skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

- Vores holdning til, hvor der kan ryges, ændrer sig. I øjeblikket endda ret hastigt. Vi har vænnet os til, at vi ikke ryger indendørs. Nu er turen kommet til at diskutere de fælles udendørsområder som legepladser, strande og idrætsområder. Mange – både børn og voksne – vil gerne kunne bevæge sig rundt uden at blive udsat for røg, siger Jette Jul Bruun, underdirektør i TrygFonden, i pressemeddelelsen.

Læs også: Rygestop: Sådan kommer du i gang

Lidt over halvdelen af de adspurgte i analysen vil også foretrække, at udeservering på caféer og restauranter var røgfri, men når det kommer til festivaler, offentlige strande og parker er det under halvdelen, der ønsker, at det bliver røgfrie områder.

Partnerskab skal sikre færre unge rygere

Andelen af danskere, der ryger, er faldende. Ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse udgjorde rygere tilbage i 2000 34 procent af den voksne befolkning. I 2020 var det tal faldet til 18 procent. Blandt de unge mellem 15 og 17 år ryger cirka 12 procent dagligt eller lejlighedsvist.

Læs også: Røgfri tobak er populært blandt danske unge

I 2017 dannede Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden partnerskabet ‘Røgfri Fremtid’, der arbejder for, at ingen børn og unge ryger i 2030. Røgfri Fremtid samarbejder med Kommunernes Landsforening og de enkelte kommuner om at indføre røgfri udearealer.

Enkelte kommuner blandt andre Aarhus, Aalborg og Odense har allerede introduceret forskellige røgfri udearealer.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Dagens Medicin og Kræftens Bekæmpelse

Sidst opdateret: 22.03.2021

Annonce