Annonce

Ny behandling kan dræbe brystkræft lynhurtigt

Hver niende kvinde bliver ramt af brystkræft, men nu ser det ud til, at en ny og mere effektiv behandling er på vej mod Danmark.

Læs også: Hvorfor får man brystkræft?

Ny behandling imponerer

På University Hospital of South Manchester i England har man nemlig forsøgt sig med at behandle kræftramte kvinder med en kombination af to forskellige stoffer, der allerede anvendes til behandling af brystkræft, og denne nye kombinationsbehandling har vist sig at have en overraskende positiv effekt på den specifikke brystkræfttype kaldet HER2-positiv.

Gennem forsøget blev 257 kvinder med brystkræfttypen HER2-positiv behandlet med en kombination af Herceptin, der allerede anvendes som behandling efter operation for HER2-positiv, og stoffet TKI, som er en tabletbehandling, der gives ved senere stadier af brystkræft. Behandlingen løb i 11 dage, før kvinderne skulle opereres for brystkræft, og hos to ud af tre af de kræftramte kvinder, skrumpede kræftsvulsten markant ind, ligesom den hos enkelte patienter helt forsvandt.

Læs også: Symptomer på brystkræft

Slip for kemobehandling

Den nye kombinationsbehandling åbner op for, at kvinder er ramt af brystkræfttypen HER2-positiv med stor sandsynlighed vil kunne undgå efterfølgende kemo-behandling. og overlæge Jens Oluf Bruun Pedersen fra Kræftens Bekæmpelse er meget begejstret for de nye resultater:

- For de kvinder er det her en ny form for personlig medicinering. De kliniske forsøg ser lovende ud, og de er foretaget på en pæn stor gruppe patienter,« siger Jens Oluf Bruun Pedersen, der kalder studiet et fremragende eksempel på en skræddersyet behandling, der viser sig at have en stor effekt.

Læs også: 10 typiske spørgsmål om brystkræft

På trods af de overbevisende resultater fra forsøget, ved man endnu ikke, hvordan effekten er på sigt, og om kvindernes chance for overlevelse bliver øget med kombinationsbehandlingen.

LÆS UGENS UDVALGTE NYHEDER OM SUNDHED HER

Kilde: European Cancer Organisation

Sidst opdateret:

Annonce