Piger kommer tidligere og tidligere i puberteten, det viser nye tal fra en dansk undersøgelse.
I 1991 var de 11 år, da de kom i puberteten, i 2005 var de knap 10 år. I dag er de nede på otte år. Pigernes pubertetsstart er faldet med 0,33 per 10. år fra 1997 til nu. Det viser en ny dansk undersøgelse.
Undersøgelsen er baseret på mere end 1.500 videnskabelige artikler, som er blevet analyseret, og på baggrund af disse analyser har en gruppe forskere fra Rigshospitalet konkluderet, at udviklingen ikke blot ses hos danske piger, men at der er tale om en international udvikling.
En udvikling som bekymrer professor Anders Juul, der står bag undersøgelsen.
- Det er bekymrende, at kønsmodningen af vores børn sker tidligere og tidligere, uden vi kender årsagen. Og det har den praktiske konsekvens, at vi er nødt til at redefinere, hvad der er normalt, siger professoren.
Læs også: Er mit barn kommet for tidligt i pubertet?
Årsagen til, at piger i dag kommer tidligere i puberteten, vides ikke med sikkerhed. Forskerne bag undersøgelsen mistænker, at den stigende fedme og udsættelsen for hormonstoffer i miljøet spiller en rolle. Men da der ikke er blevet fundet reelle videnskabelige beviser, der kan udlede sammenhængen, står konklusionen uden årsag.
- Vi har stærkt brug for en ny undersøgelse for at fastlægge nedre grænse for normal pubertet i 2020 hos danske piger - og dermed hvilke piger, der skal undersøges, og hvilke der blot er raske, tidlige modnere, siger Anders Juul.
I dag bliver de piger, der udviser pubertetstegn før 8-årsalderen, hormontestet. Dertil udføres en MR-scanning, der skal sikre, at den tidlige pubertet ikke skyldes en sygdom.
Men set i lyset af resultaterne i den nye undersøgelse, der viser, at pubertetsalderen blandt piger er faldet, påpeger forskerne, at grænsen på otte år bør trækkes nedad.
Læs mere om undersøgelsen via forskningsartiklen, som er blevet udgivet i det videnskabelige tidsskrift JAMA Pediatrics
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Rigshospitalets artikel “‘Tidlig pubertet’ er måske ikke tidlig”
Sidst opdateret: 17.02.2020