Annonce

Ny rapport: Nikotin kan skade unges hjerner permanent

Omkring hver tredje dansker mellem 15 og 29 år bruger i dag et nikotinprodukt dagligt eller lejlighedsvis. Men nikotin kan give permanente skader på hjernen, hvis misbruget begynder i ungdommen, konkluderer ny dansk rapport.

Der findes i dag mange former for nikotinprodukter heriblandt cigaretter, snus, nikotinposer og e-cigaretter, hvoraf nogle markedsføres specifikt til børn og unge. Det er et problem, for hvis et nikotinforbrug begynder i barn- eller ungdommen, kan det have alvorlige følger. Det konkluderer den nye rapport, “Nikotinbrug blandt børn og unge - Konsekvenser og forebyggelse” udarbejdet af Vidensråd for Forebyggelse.

Læs også: Hvad er tobak og nikotin?

Nikotin er særligt farligt for børn og unge

I løbet af de seneste år har der været en stigning af børn og unge, der bruger alternative nikotinprodukter. Flere af disse indeholder ikke tobak ligesom almindelige cigaretter, men det betyder ikke, at de er ufarlige, tværtimod. Når flere unge bruger alternative nikotinprodukter, er det problematisk, fordi nikotinen især påvirker hjernen, når den er under udvikling. Hjernen er først fuldt udviklet, når man er 25-30 år, og inden da er der derfor højere risiko for at udvikle langvarige skader på grund af nikotinen.

Læs også: Er snus skadeligt?

Langvarig afhængighed

Nikotin er et meget afhængighedsskabende stof. Det påvirker kroppen både fysisk og psykisk, og det er så stærkt, at det på nogle måder kan sidestilles med narkotika. Det betyder, at et nikotinbrug, der begynder i ungdommen, kan give en langvarig afhængighed.

Jørgen Vestbo, der er professor i lungemedicin og en af forskerne bag den nye rapport, fortæller, at et nikotinbrug i ungdommen kan føre til en afhængighed, der kan udvikle sig til andre rusmidler:

- Når børn og unge bruger nikotin, altså cigaretter eller andre nikotinholdige produkter, kan det skabe permanente forandringer i deres hjerne. Det kan føre til, at de, resten af livet, risikerer at blive afhængige af både cigaretter og andre nikotinprodukter - men også af rusmidler i almindelighed, forklarer Jørgen Vestbo.

Læs også: Skadelige nikotinprodukter spreder sig blandt børn og unge

Flere psykiske konsekvenser

Udover den langvarige afhængighed er der også en række andre konsekvenser, hvis børn og unge bruger nikotinprodukter.. De kan nemlig risikere, at deres koncentrationsevne reduceres, de har øget risiko for at udvikle angst, depression og stress samt at have en dårligere evne til at regulere følelser og impulsivitet.

Ønsker du at stoppe med at bruge nikotinposer, tyggetobak eller lignende? Få hjælp og gode råd på Kræftens Bekæmpelses vidensite snusfornuft.dk

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Vidensråd for Forebyggelse, Netdoktors egen artikel: Tobak - Hvad er det?

Sidst opdateret: 07.11.2022

Annonce