Annonce

Nye råd om gigtmedicin og hjertesygdom

Nogle typer af gigtmedicin øger beviseligt risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Nu er Hjerteforeningen ude med nye tips til, hvordan man kan undgå at tage den udbredte medicin

Hvis man er ramt af gigt, skal man forsøge med træning og øvelser, før du begynder at tage gigtmedicin af typen NSAID.

Sådan lyder rådet i en ny guide, som Hjerteforeningen har udarbejdet til læger og fagpersoner. Guiden indeholder tips til, hvordan man kan undgå at tage gigtmedicin, der kan øge risikoen for hjertesygdomme.

Medicintypen NSAID, som Hjerteforeningens forskere har kigget nærmere på, bruges til at lindre muskel- og ledsmerter. Den går typisk under navne som ibuprofen og ipren.

Pillerne frarådes til folk, der har fået konstateret hjerte-kar-sygdom, fordi de kan øge risikoen for at udvikle yderligere hjerteproblemer.

Læs også: Gigt og kost

Træning før piller

Selvom pillerne ikke anbefales til personer med hjertesygdomme, så benyttes de stadig hyppigt, fordi der endnu ikke er noget godkendt alternativ. Det problem vil Hjerteforeningen nu lave om på.

Ifølge læge fra Hjerteforeningen Anne-Marie Schjerning kan motion gøre en stor positiv forskel for den, der er ramt af gigt.

- Vi vurderer, at alternativer til NSAID-behandling bør tage udgangspunkt i den enkelte patient og dennes øvrige sygdomstilstande. Vores forskning viser, at smertestillende medicintyper som eksempelvis paracetamol, men også vægttab, fysioterapi og motion, kan gøre en stor og positiv forskel for denne gruppe af hjertepatienter, siger hun.

Læs også: Rødt kød og hjerte-kar-sygdomme

En udbredt kronisk sygdom

I Danmark er over 700.000 personer berørt af gigt i større eller mindre grad. Betegnelsen gigt dækker over en masse forskellige diagnoser, der har smerter i led og muskler som fællesnævner.

Ifølge Gigtforeningen har personer, der er ramt af en gigtsygdom, over dobbelt så stor risiko for at få hjerte-kar-sygdomme som andre. Omkring 515.000 danskere lever lige nu med en hjerte-kar-sygdom.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Hjerteforeningen og Gigtforeningen

Sidst opdateret: 26.08.2020

Annonce