Alle nyfødte vil fra 1. maj 2016 blive undersøgt for sygdommen cystisk fibrose gennem en blodprøve i hælen, det melder Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.
Læs også: Hvad er cystisk fibrose?
I dag undersøges alle nyfødte for 16 alvorlige medfødte stofskiftesygdomme, men fra 1. maj 2016 vil også cystisk fibrose indgå i screeningprogrammet. Prøven vil blive foretaget via en blodprøve fra barnets hæl inden for barnets 3. levedøgn.
- Den kommende screening vil betyde, at det kan opdages lige efter fødslen, hvis et barn bliver født med cystisk fibrose. Det er en barsk sygdom, hvis den er uopdaget, men opdages sygdommen tidligt, er der mulighed for at sætte ind med målrettet behandling fra starten, så barnet får en bedre trivsel og udvikling,” siger overlæge Christine Brot.
Læs også: Fremtidsudsigterne for børn med cystisk fibrose
Sundhedsstyrelsen melder ud, at man forventer, at screeningen årligt vil identificere ca. 13 nyfødte med cystisk fibrose samt knap 80 raske nyfødte, der bærer CF-genet.
Symptomerne på cystisk fibrose viser sig som regel i barnets første leveår. Symptomerne kan være:
Gentagne lungebetændelser der er svære at behandle samt problemer med nedsat lungefunktion i form af åndenød ved anstrengelser.
Vægttab og fedtede diarréer på grund af nedsat enzym-produktion i bugspytkirtlen og dermed dårlig optagelse af føden i tarmen.
Dog er det ikke alle, der oplever alle symptomer, da der findes forskellige undertyper og sværhedsgrader af sygdommen.
FÅ FLERE VIGTIGE NYHEDER OM SUNDHED HER!
Kilde: Sundhedsstyrelsen
Sidst opdateret: 19.04.2016