Fluor, som blandt andet findes i tandpasta, kan skade udviklingen af hjernen hos fostre og små børn. Det viser et nyt studie. Forskerne bag anbefaler, at gravide er ekstra opmærksomme på fluor-indtag.
Fluor er kendt som lidt af et vidundermiddel for tænderne. Af den grund findes det som fast ingrediens i det meste tandpasta, og i mange år var fluorskylninger en fast del af danske skolebørns visit hos skoletandlægen.
Men selvom fluor er godt for emaljen på tænderne, så bør især gravide og børnefamilier ikke bare bruge løs uden forbehold. En international forskergruppe har nemlig fundet ud af, at fluor, selv i små mængder, skader udviklingen af foster- og børnehjerner. Det resulterer i sidste ende i ringere intelligens hos børnene.
Studiet består af to store undersøgelser fra Mexico og Canada. Her har man målt koncentrationen af fluor i urinprøver fra vordende mødre og sammenholdt det med intelligensprøver fra børnene.
- Vi har selv undersøgt skolebørn i det sydvestlige Kina og fundet dårligere resultater på intelligenstest hos børn med højere udsættelse for fluorid. Nye undersøgelser fra Mexico og Canada har målt fluorid i serier af urinprøver fra gravide mødre, inden børnene blev testet i forskellige aldre. Det er meget solide data, hvor der er taget hensyn til en række relevante faktorer.
Det siger Phillippe Grandjean, der er professor i miljømedicin på Syddansk Universitet (SDU) og en del af forskergruppen bag studiet.
Studiet viser, at fluor i ganske små mængder - helt ned til 0,2 mg pr liter - påvirker hjernens udvikling. Den nuværende grænseværdi for fluor er 1,5 mg pr liter.
Læs også: Hvad må jeg spise og drikke i graviditeten?
Selvom mange måske primært kender fluor fra ingredienslisten på tandpastatuben, så findes fluor faktisk også mange andre steder. Blandt andet findes det i vores postevand, vand på flaske og i forskellige te-varianter.
I nogle lande har der været tradition for aktivt at tilsætte fluor til postevandet. Men ved at gøre det kommer fluor ud i resten af kroppen. Hvis en gravid kvinde drikker et glas vand, hvor der er et højt indhold af fluor, vil det altså passere til moderkagen, hvor det kan påvirke fosterets udvikling.
Læs også: Kosttilskud til babyer og små børn
I Danmark har man ikke tilsat fluor til drikkevandet. Det findes stadig naturligt i vandet, men koncentrationen er ikke alarmerende høj. I stedet anbefaler Phillippe Grandjean, at gravide og børnefamilier er opmærksomme på indtaget af vand på flaske og te. Særligt sort te har et højt flourid-indhold.
Forskerne har udarbejdet en liste, hvor du kan se fluor-indholdet i 76 forskellige slags te.
Ifølge forskerne er det ikke farligt at bruge tandpasta, så længe man husker at spytte det ud igen, når man er færdig med at børste tænder.
Studiet er netop blevet publiceret, men resultaterne er endnu ikke blevet evalueret af forskerkolleger, som ny videnskab altid skal, inden det kan omsættes til praksis.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: SDU og Tandlægebladet
Sidst opdateret: 09.11.2020