Annonce

Nyt studie: Hvorfor er mænds sædkvalitet så dårlig?

For 50 år siden producerede danske mænd dobbelt så mange sædceller, som de gør i dag. Kurven for mænds sædkvalitet er konstant nedadgående, men nu undersøger dansk forskning, hvad det kan skyldes.

Sædproduktionen hos mænd bliver værre og værre, og i dag kommer helt op mod hver tiende barn til verden ved hjælp af kunstig befrugtning. Nu har forskere fra Københavns Universitet kigget nærmere på hvorfor. I et nyt studie har de sammenlignet menneskers sædceller med sædceller fra store aber for at undersøge, hvordan det kan være, at menneskets sædkvalitet er blevet så dårlig

Læs også: 10 gode råd til mænd om fertilitet

Hvordan kan aberne give os svar på vores dårlige sædkvalitet?

På mange måder minder vi meget om de store aber, men når det kommer til sædceller, er aberne tre gange bedre end os til at danne dem. Derfor kan indsigt i abernes genetik, når det kommer til sædcellerne, være med til at give os svar på, hvorfor det står så dårligt til hos os. Forskerne har undersøgt generne i hver enkelt celle af testiklerne fra aber og mennesker og kortlagt, hvilke gener der der ligner hinanden, og hvor de adskiller sig.

Læs også: Hvilke årsager kan der være til nedsat fertilitet hos manden?

Kromosom-kamp ødelægger sædcellerne

Både hos mennesker og aber gælder det, at det biologiske køn hos et barn bestemmes ved en celledeling, som også kaldes meiose. Meiosen er en slags kamp mellem kønskromosomerne, og det kan netop være denne kamp, der er skyld i den dalende sædkvalitet hos mennesker.

Den indsigt i menneskers og abers genetik, som det nye studie giver, kan forskerne bruge til at kortlægge, om kromosom-kampen er anderledes hos mennesker end hos aberne, og om det i så fald er årsagen til menneskers dårlige sædkvalitet. Og selvom det kræver mere forskning, så kan forskerne allerede nu bruge noget af den viden, studiet har givet dem, til at hjælpe mænd med nedsat fertilitet med en forklaring på, hvorfor de har svært ved at få børn.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Nature.

Kan man forbedre sædkvaliteten?

Mænds testikler bliver allerede udviklet i fosterstadiet, og det har indflydelse på sædkvaliteten senere i livet. Men alligevel er der nogle ting, du som mand selv kan gøre, hvis du ønsker at forbedre din fertilitet. Det handler blandt andet om sund kost og motion. Derudover er fem gode råd:

  • Stop med at ryge
  • Undgå cannabis
  • Vær fysisk aktiv
  • Undgå for meget alkohol
  • Undgå overvægt.

Læs mere om gode råd til mænd om fertilitet

Få flere nyheder om sundhed og sygdom i Netdoktors nyhedsbreve. Se en oversigt over Netdoktors nyhedsbreve og tilmeld dig her


Kilde: sund.ku.dk

Sidst opdateret: 13.03.2023

Annonce