Annonce

Nyt studie: Mænd rammes hårdere af psoriasis

Ny svensk forskning viser, at mænd ofte er hårdere ramt af alvorlig psoriasis end kvinder.

Psoriasis er en af de mest almindelige hudsygdomme, som rammer to til tre procent af befolkningen og har varierende sværhedsgrader.

Indtil videre, har man ment, at sygdommen forekommer lige hyppigt hos mænd og kvinder. Men nu har forskere fra Umeå Universitet og Karolinska Instituttet undersøgt sagen nærmere. Det viser sig, at mænd faktisk er oftere og voldsommere ramt af psoriasis end kvinder.

Læs også: Hvad er psoriasis?

Mænd får stærkere behandling

David Hägg, forsker fra Karolinska instituttet, og hans kollegaer har i deres studie: "Severity of Psoriasis Differs Between Men and Women" undersøgt data fra omkring 5500 patienter, som stammer fra det svenske psoriasisregister. Forskerne har analyseret information om graden af gener fra sygdommen hos både mænd og kvinder. Det viser sig ganske rigtigt, at mænd er overrepræsenteret i registeret og modtager mere og stærkere behandling for sygdommen. Altså er mænd i højere grad ramt af en alvorlig udgave af sygdommen.

Forskerne mener, at det er vigtigt at tage denne nye information med i den fremtidige behandling af psoriasis og følgesygdommene, såsom psoriasisgigt og betændelsessygdomme i tarmen.

Mere forskning påkrævet

Studiet har dog visse vanskeligheder. Forskerne advarer om, at der er en mulighed for, at udvalget af mennesker i registeret ikke repræsenterer hele gruppen korrekt. For eksempel, at kvinder med svær psoriasis sjældnere lader sig registrere. Derfor konkluderer forskerne, at forsøget også bør afprøves i andre befolkningsgrupper.

Faktorer der kan fremprovokere psoriasis

Netdoktors egen ekspert, Claus Zachariae, har opstillet en række faktorer, som kan fremprovokere eller forværre udbrud af psoriasis. Det gælder, hvis du allerede har psoriasis, eller hvis nogen i din familie har det, da lidelsen kan være arvelig. Her får du tre af faktorerne:

  • Vejret: Psoriasis kan forværres om vinteren, da huden tørrer ud og ikke får så meget sol, og derfor er mere udsat.

  • Psykisk stress: Dette kan fremprovokere psoriasis. Personer, der har fået psoriasis for første gang, kan de ofte sætte det i forbindelse med en traumatisk begivenhed i deres liv.

  • Skader på huden: Der kan opstå nye psoriasispletter i et område, hvor personen bliver solskoldet, brænder sig, slår sig eller skærer sig. Allergiske reaktioner, som eksem, kan også udvikle sig til psoriasis.

Du kan se den fulde liste her: Hvad skyldes psoriasis?

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Forskning.no, American Journal of Clinical Dermatology, Netdoktors fakta artikler: Hvad er psoriasis? og Hvad skyldes psoriasis?

Sidst opdateret: 05.04.2017

Annonce