Unge mænd er den befolkningsgruppe, der er bedst til at vælge fuldkornsprodukter. Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse. Forskerne bag studiet er overraskede.
I et nyt befolkningsstudie finder Kræftens Bekæmpelse, at danskerne generelt er blevet bedre til at spise fuldkornsprodukter. Således spiser over halvdelen af deltagerne i studiet den anbefalede mængde fuldkorn.
Blandt dem, der spiser mest fuldkorn, finder man folk, der er fysisk aktive og ikke ryger eller drikker for meget. Men også yngre mænd under 30 placerer sig i toppen.
Ifølge Julie Munk Andersen, der er en af forskerne bag studiet, er de unge mænds topplacering overraskende:
- Tidligere studier, som har undersøgt fuldkornsindtaget, har fundet, at det oftest er kvinder, som har det højeste indtag af fuldkorn, men i vores studie er det omvendt. Det kan måske skyldes, at fuldkorn allerede indgår som en naturlig del af mange mænds kost – når de f.eks. spiser havregryn til morgenmad og rugbrødsmadder til frokost, siger hun.
Læs også: Kostråd til raske ældre
Et produkt er et fuldkornsprodukt, når alle dele af kernerne er brugt i fremstillingen af produktet. Det kan både være hele kerner, men også forarbejdede kerner som for eksempel knækkede, skårne eller malede kerner.
De officielle kostråd anbefaler, at vi spiser mindst 75 gram fuldkorn pr. 10 MegaJoule. Anbefalingen lyder sådan, fordi indtaget af fuldkorn er afhængig af det daglige energibehov, og dermed hvor meget man spiser på en dag.
Energibehovet afhænger af faktorer som for eksempel køn, alder og aktivitetsniveau. Man måler det daglige energibehov i MegaJoule.
Vil du gerne op på de 75 gram fuldkorn pr 10 MegaJoule, er du allerede godt på vej, hvis du spiser en skål havregryn til morgenmad og et par skiver rugbrød i løbet af dagen.
Men du behøver ikke at stoppe der. Rigtig mange produkter findes i en fuldkornsversion. Til aftenens spaghetti bolognese kan du for eksempel prøve at erstatte den hvide spaghetti med fuldkornspasta. Eller du kan prøve at bruge fuldkornsmel til morgenbollerne i stedet for almindelig hvedemel.
Læs også: De 10 kostråd
I studiet fra Kræftens Bekæmpelse lever over halvdelen af deltagerne op til de officielle kostråd. Men hvorfor er det egentlig en god ide at spise mange fuldkornsprodukter?
Et højt indtag af fuldkorn kan være med til at forebygge en række sygdomme for eksempel hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og forskellige typer af kræft blandt andet tarmkræft.
Fuldkornsprodukter indeholder mange kostfibre, vitaminer og mineraler.
Fuldkornsprodukter mætter bedre end ikke-fuldkorn. Det betyder, at du spiser mindre og får lettere ved at holde vægten.
Læs også: Er øko et sundere valg?
Har du fået lyst til at spise mere fuldkorn?
Det er heldigvis ikke så besværligt at finde rundt i fuldkornsjunglen. Gå efter det orange Fuldkornsmærke, når du handler ind.
Mærket er en garanti for, at det produkt, du køber, har et højt indhold af fuldkorn. Desuden stiller Fuldkornsmærket krav til et passende indhold af fedt, sukker, salt og kostfibre i varen.
Kræftens Bekæmpelses befolkningsstudie er baseret på 38.553 voksne danskere, der alle har besvaret et kost- og livsstilsspørgeskema og samtidig deltaget i en fysisk undersøgelse.
Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Kræftens Bekæmpelse og Alt om kost
Sidst opdateret: 14.07.2020