Annonce

Pas på øjnene i solen

Når du bevæger dig ud i sommerlandet, så er det en god idé at dække øjnene med et par gode solbriller. Det kan nemlig beskytte dig mod flere øjensygdomme og dårligt syn.

Temperaturen kravler op over 25 grader, og du brænder for at komme ud under den blå himmel og nyde sommeren. I tasken har du pakket solcreme og solhat, men hvad med solbrillerne?

Når solen skinner, er det vigtigt at beskytte hele kroppen mod UV-stråler - også øjnene. Hvor kroppen selv kan genskabe ødelagte celler på det meste af kroppen, så er øjnene undtaget denne egenskab. Derfor er det vigtigt, at man passer ekstra godt på sine øjne, når man bevæger sig ud i solen.

Og her er solbriller altså nøgleordet. UV-strålingen findes nemlig overalt, og den kan reflekteres i vand, beton, sand og lignende, så derfor er det ikke nok blot at søge ly under en parasol. For at beskytte øjnene og forebygge forskellige øjensygdomme er det nødvendigt med et par gode solbriller.

Læs også: Billige solbriller skader øjnene

Beskytter mod flere sygdomme

Et par gode solbriller beskytter dine øjne mod solen, og det kan have mange fordele for dit syn og dit helbred. UV-stråler kan nemlig forårsage flere forskellige øjenskader, som du kan forebygge ved at beskytte dig godt.

Solskoldning af øjnene

Undlader du at beskytte øjnene, kan du opleve, at de bliver solskoldede. Denne tilstand kendes også som svejseøjne eller sneblindhed. En solskoldning af øjet kan give blodsprængte, smertende og lyssky øjne, og ubehaget går som regel over efter et døgns tid.

Kræft i og omkring øjnene

Den kraftige UV-stråling fra solen kan også medvirke til udviklingen af kræft i øjet og i området omkring øjnene.

Grå stær

Hvert år opereres 40.000 danskere for grå stær, og Verdenssundhedsorganisationen WHO anslår, at 20 procent tilfældene er forårsaget af UV-stråling. Grå stær er en øjensygdom, som rammer mange ældre mennesker. Den udvikler sig over lang tid og kan sløre og nedsætte synet. Hvis grå stær ikke behandles kan det i sidste ende føre til blindhed.

Læs også: Grå stær: En folkesygdom

Vælg de rigtige solbriller

Når du skal vælge et par solbriller, er det altså vigtigt, at du ikke blot går efter, om de ser smarte ud. Det er mindst lige så vigtigt, at de har en god beskyttelsesevne.

Mange - særligt billige - solbriller mangler det filter, der beskytter øjnene mod UV-strålerne. Vælger du sådan et par, udsættes dine øjne altså stadig for de farlige stråler. Derfor skal du kigge efter solbriller med CE- eller UV400-mærkat. Det er din garanti for, at solbrillerne beskytter dine øjne mod UV-strålerne.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Din Optik og Netdoktors egne artikler Svejseøjne/Sneblindhed og Grå stær.

Sidst opdateret: 13.07.2021

Annonce