Annonce

PFOS og PFOA kan påvirke et barns fysiske udvikling

Når mor har høje værdier af 'evighedskemikalierne' PFOS og PFOA i blodet under graviditeten, eller når hun ammer, får barnet det også, og det kan blandt andet påvirke barnets højde og vægt både under fosterudviklingen og i de første mange leveår, viser dansk forskning.

Forskere prøver fortsat at finde ud af, hvad det kan betyde for menneskers helbred, at de bliver udsat for stoffer som PFOS (perfluoroctansulfonsyre) og PFOA (perfluoroctansyre), der findes i alt fra pizzabakker til brandslukningsskum og betragtes i dag som et globalt forureningsproblem.

Nu viser ny dansk forskning fra Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood (COPSAC), at niveauerne af PFOS og PFOA i moderens blod under graviditeten påvirker barnets vækst under både fosterudviklingen og i de første mange leveår. COPSAC er en klinisk forskningsenhed, der arbejder for at udvikle nye forebyggelsesstrategier mod astma.

Forskningen er offentliggjort i Lancet eBioMedicine.

Læs også: Hvad er PFAS (perfluorerede stoffer)?

Fulgt mødre og børn i seks år

I studiet har forskerne undersøgt blodprøver fra over 600 mødre og børn op til 18 måneder efter fødslen. Blodprøverne har forskerne undersøgt for tilstedeværelsen af PFOS og PFOA, ligesom de har undersøgt børnenes vægt og højde på både fødselstidspunktet, efter seks måneder, efter 18 måneder og efter seks år, hvor forskerne også har målt børnenes kropssammensætning. Ved at måle kropssammensætningen kan man finde frem til fordeling af mineraler, fedt og muskler i kroppen.

Overføres direkte fra mor til barn

Resultatet af undersøgelsen viser mange interessante og foruroligende ting. For det første fandt forskerne, at alle mødre og alle børn havde målbare niveauer af PFOS og PFOA i blodet. Ikke én prøve testede negativ for stofferne. Derudover fandt forskerne, at jo mere PFOS og PFOA mor havde i kroppen under graviditeten, desto mere havde barnet også.

Endelig fandt forskerne, at jo mere mor ammede, desto højere niveauer af PFOS og PFOA havde børnene i kroppen. Det første barn i en søskendeflok havde også generelt højere niveauer af PFOS og PFOA i kroppen end de efterfølgende børn, og det peger ifølge forskeren på, at mor 'tømmer' sine depoter af PFOS og PFOA over i barnet under amningen.

Ifølge en af forskerne bag studiet, professor Bo Chawes er det foruroligende, at disse miljøskadelige stoffer overføres så direkte fra mor til barn.

- Det er nogle skræmmende sammenhænge. Noget af det vidste vi godt i forvejen, mens andet er nyt. Samtidig har vi undersøgt, om nogle af disse kvinder fik vand fra et vandværk, hvor der var målbare niveauer af PFOS og PFOA i vandet, og der så vi ingen sammenhæng. De har med andre ord ikke kunne gøre meget for at være mindre udsatte for disse kemikalier, siger Bo Chawes.

Kemikalier påvirker piger og drenge forskelligt

Undersøgelserne af børnene viste også, at niveauerne af PFOS og PFOA ikke bare kan måles i blodet, men også kan ses i børnene vækst. Hvis mor havde høje niveauer af PFOS og PFOA i blodet under graviditeten, blev barnet simpelthen født kortere og med lavere fødselsvægt.

Tilsvarende påvirkede mors niveauer af PFOS og PFOA også barnets vækst og kropssammensætning i de første seks leveår. Særligt PFOS påvirkede barnets BMI og fedtprocent. Dog fandt forskerne en kønsforskel mellem piger og drenge. For piger gjaldt det, at mors højere niveauer af PFOS gav lavere BMI og lavere fedtprocent. For drengene var det lige omvendt. De fik en højere fedtprocent.

Forskeren uddyber, at forskningen er én brik i et større puslespil, som andre forskningsarbejder fra COPSAC skal være med til at stykke sammen.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Dagens Medicin

Sidst opdateret: 12.10.2022

Annonce