Annonce

Rense ører: Skal - skal ikke?

Er vatpinde no-go når det kommer til ørerensning? Er det overhovedet nødvendigt at rense ører? Og hvorfor får man egentlig ørevoks?

Vi danner ørevoks hele livet, og selvom det måske ikke er så lækkert, så er det der af en årsag. Hvordan renser man bedst sine ører? Og er det overhovedet nødvendigt?

Hvorfor får man ørevoks?

Ørevoks er ørets måde at holde sig selv rent på. Voksen består af døde hudceller og sekret fra talgkirtler og svedkirtler og skal transportere skidt og støvpartikler ud af øret og samtidig beskytte huden i øregangen. Med mindre voksen danner vokspropper, gør den ingen skade og man kan i princippet lade den være.

Må man bruge vatpinde?

Vatpinde kan sagtens bruges i ‘krogene’ på det ydre øre og lige inden for åbningen til øregangen. Det er dog noget lidt andet med selve øregangen. Farmaceuet hos Apopro online-apotek, Imran Asli Biyik forklarer:

- Hvis man vælger at rense selve øregangen med en vatpind, kan det potentielt give problemer. Får man irriteret øregangen ved at kradse i huden, kan øret reagere ved at danne mere voks for at beskytte huden. Desuden kan man komme til at skubbe voksen længere ind i øregangen, hvor der kan dannes en voksprop, som lukker øregangen af. Det kan blokere for lyden og dermed påvirke hørelsen. Vokspropper kan også give smerter i øret og svimmelhed.

Mange renser dog ører med vatpind uden nogensinde at opleve problemer.

Læs også: Ørerensning - en folkesport

Ørevoks kan give vokspropper

Vokspropper kan som sagt danne sig ved at man får skubbet voksen længere ind i øregangen i forsøget at rense det. Personer, som bruger høreapparat, kan også have øget tendens til vokspropper, fordi høreapparatet skubber voksen længere ind i øret. Desuden kan brug af høretelefoner og ørepropper have samme effekt.

Læs også: Rene hænder: Koldt eller varmt vand?

Hvis man er uheldig at få en voksprop, kan man finde produkter på apoteket til ørevoks. Hvis du oplever nedsat hørelse, smerter i øret eller svimmelhed bør du søge læge.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Gode råd fra apoteket

  • Undgå at bruge vatpinde til at rense øregangen. Brug i stedet en vaskeklud.
  • Vokspropper kan blokere for lyden og påvirke hørelsen. Kontakt din læge eller dit apotek, hvis du ønsker hjælp til vokspropper.

  • Kilder: Farmaceut hos Apopro online-apotek, Imran Asli Biyik og Netdoktors artikel om Ørerensning.

    Sidst opdateret: 11.02.2020

    Annonce