Hvis ingen danskere røg, ville danske mænd leve tre år og otte måneder længere og kvinderne tre år og en måned længere. Det viser en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen.
15.900 personer dør hvert år af rygning. Dermed er rygning fortsat den største dræber i Danmark, fremgår det af en rapport fra Sundhedsstyrelsen. Rapporten 'Sygdomsbyrden i Danmark – risikofaktorer' er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed for Sundhedsstyrelsen.
En række forskere satte sig for at vise, hvordan ni risikofaktorer – heriblandt rygning, alkohol, ensomhed og luftforurening – belaster samfundet, sundhedsvæsenet og danskerne.
- Det højeste antal ekstra dødsfald ses blandt personer, der ryger. I Danmark er der årligt 15.920 ekstra dødsfald blandt personer, der ryger eller tidligere har røget, end blandt personer, der aldrig har røget. Det svarer til 30 procent af alle cirka 55.000 dødsfald om året, lyder det i rapporten.
Rygningens negative sider bliver i rapporten udpenslet ved, at forskerne har estimeret risikofaktoren forbundet med rygning ved at sammenligne personer med og uden risikofaktoren.
- Rygning er den risikofaktor, der belaster samfundet, sundhedsvæsenet og borgerne mest. Hvis rygning helt blev fjernet fra den danske befolkning, ville mænd leve tre år og otte måneder længere og kvinder tre år og en måned længere, siger professor Janne Tolstrup fra Statens Institut for Folkesundhed.
Ifølge rapporten belaster rygning også samfundet mest i forhold til ekstra kontakter til sundhedsvæsenet og fravær fra arbejdsmarkedet.
Kilde: Dagens Medicin
Sidst opdateret: 06.03.2023