Annonce

Sådan taler du med dit barn om krig

Måske er dit barn blevet urolig over krigen i Ukraine, eller måske har det brug for hjælp til at forstå, hvad der foregår. Her får du tips til, hvad du skal være opmærksom på, når du taler med dit barn om krig.

Krigen i Ukraine har fyldt meget i medierne det seneste stykke tid, og det har dit barn måske bidt mærke i. Det kan også være, at dit barn har hørt noget henne i skolen, som det er blevet skræmt over.

I al fald kan det i mange tilfælde være nødvendigt at tale med dit barn om krigen mellem Rusland og Ukraine. Som forælder kan det måske være svært at vurdere, hvilken information dit barn skal have, og hvordan du skal fortælle det. Børns Vilkår har samlet en fem gode råd til, hvordan du kan tale med dit barn om krig, og dem gengiver vi her, så du er klædt på inden samtalen.

Læs også: Hvordan taler jeg med mit barn om terror, krig og naturkatastrofer?

1. Tal med børnene og lyt

Børn opfanger mere, end vi måske lige tror. Det kan være, at de har hørt noget nede i skolen eller læst en overskrift fra en avis, når I har været nede og handle. Det er meget naturligt, at børn har behov for at tale om det, de har hørt eller læst.

Som voksen er det godt at lade barnet fortælle, hvad det har set eller hørt. Det er vigtigt, at du giver plads til barnet og de følelser, det måtte have, så barnet føler sig tryg ved at komme til dig og dele sine tanker og følelser.

2. Lad barnet stille spørgsmål

Selvom barnet opfanger overskrifter eller enkelte bidder af TV-avisen, så er det ikke altid helt nemt for en barnehjerne at kapere, hvad der foregår i Ukraine. Derfor er det vigtigt at give plads til, at barnet kan stille de spørgsmål, det har på sinde.

Du behøver ikke at have et svar på alting, og børn behøver ikke altid at få alting forklaret ned til mindste detalje, men de kan have behov for at blive beroliget og vide, at det er okay, at de spørger.

Voksne kan også blive urolige over situationen, men prøv at bevare roen over for dit barn, og vend dine bekymringer med andre voksne.

Læs også: Styrer frygten for terror din hverdag?

3. Vær opmærksom på, hvad barnet ser og hører

Du kan ikke skærme dit barn fuldstændigt fra at høre om krigen, men prøv så vidt muligt at undgå at have nyheder kørende, mens barnet er tæt ved TV eller computer, og undgå at tale “voksensnak” om situationen i dit barns påhør.

Hvis du har lidt større børn, findes der information i børnehøjde om krigen i Børneavisen og i DR Ultra Nyt.

4. Tag hånd om børnenes frygt

Børn kan frygte forskellige ting i forbindelse med krigen, for eksempel at der bliver krig i Danmark, eller at deres familie kommer til skade.

Her er det vigtigt at prøve at berolige barnet ved at vise og fortælle, at de voksne vil gøre alt for at passe på dem og andre børn. Fortæl barnet, at sandsynligheden for, at der kommer krig i Danmark er meget lille, og at der er mange mennesker, der arbejder hårdt for, at det ikke kommer til at ske.

Læs også: Guide fra Alt Om Børn: Sådan får dit barn gode digitale vaner

5. Vær opmærksom på de sociale medier

Hvis dit barn er på sociale medier, er det en god idé at tale med dem om, hvad de ser, og hvad de kan gøre, hvis de ser noget ubehageligt. Mange børn og unge ser nemlig billeder og videoer fra krigen på de sociale medier.

I kan også tale om, at det kan være rart at holde pause fra de sociale medier en gang imellem, og peg dem i retning af, hvor de ellers kan finde nyheder og information. Husk at fortælle dem, at de altid må komme til dig, hvis de bliver utrygge eller har brug for at tale med nogen.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Børns Vilkår

Sidst opdateret: 19.04.2022

Annonce