Annonce

Sådan undgår du at blive solskoldet

En solskoldning kan være en meget ubehagelig konsekvens af et par timer i sommersolen. Læs med og få tips til, hvordan du kan undgå at blive solskoldet.

Fik du siddet lidt for længe i det gode vejr? Måske med meget lidt eller slet ingen solcreme? Er din hud blevet helt rød og sviende? Så kan du meget vel have fået en solskoldning.

En solskoldning er en forbrænding på huden, der er forårsaget af solens stråler. Man opdager ofte først solskoldningen, når skaden er sket. Symptomerne på en almindelig solskoldning er svien, rødme, hævelser og smerte på huden, der hvor man har taget skade af solen. Solskoldning rammer oftest i ansigtet og på skuldrene, men du kan blive forbrændt alle steder på kroppen, der ikke har været dækket til.

Læs også: Tre tips mod soleksem

Undgå solskoldning

Hvis du gerne vil undgå den røde farve og sviende hud, er der visse ting, du kan gøre selv. I samarbejde med farmaceut ved online-apoteket Apopro, Zainab Al-Mansouri, giver Netdoktor dig tips til, hvordan du undgår en solskoldning.

1. Brug solcreme

Solcreme er vigtigt, hvis du gerne vil undgå at blive solskoldet. Jo højere solfaktor du bruger i solcremen, desto længere tid kan du opholde dig i solen. Bruger man en solfaktor 20, kan man tåle 20 gange højere UV-bestråling ved anvendelse af solcremen. I Danmark anbefales det at bruge minimum en faktor 15. Solcreme nedbrydes på huden i løbet af dagen, så husk at smøre dig ind flere gange dagligt.

2. Søg skygge midt på dagen

Solens stråler er stærkest midt på dagen, særligt mellem 12 og 15, så her er det en god ide at sætte sig i skyggen og undgå længerevarende ophold i solen.

3. Dæk huden til med tøj

Selvom det er sommer og temperaturene er høje, er det en god ide at have tøj på kroppen, der kan dække de mest udsatte steder. Særligt skuldrene er udsatte, fordi det er der, solen rammer først. Desuden er det også en fordel at bruge en solhat for at beskytte ansigtet.

Læs også: Solråd

Er du allerede blevet solskoldet?

Hvis uheldet alligevel skulle være ude, og du opdager den karakteristiske røde farve på din krop, er det vigtigt, at du går indenfor og undgår at opholde dig yderligere i solen.

Desuden er det vigtigt, at du drikker masser af væske. Når man har fået en solskoldning begynder huden nemlig at udtørre, fordi den frigiver vand. For ikke at udtørre huden helt, er det altså vigtigt, at du får nok at drikke.

Du kan også prøve at afkøle huden med et køligt bad eller med en kølende creme, fx en aftersun, som virker plejende og frisk på varm og irriteret hud. Hvis du går i bad, skal du være forsigtig med bruseren og undgå at bruge shampoo og sæbe på huden, da det fjerner fedt og kan udtørre huden.

Hvis man fortsætter med at opholde sig i solen, når man først er solskoldet, kan solskoldningen forværres. Hvis solskoldningen forværres vil almindelige symptomer være let feber, kulderystelser og kvalme. Derudover kan huden danne blærer. Dette kan være tegn på, at du har fået en andengradsforbrænding, og da bør du tage kontakt til din læge.

Gode råd fra apoteket

Hvis du gerne vil undgå at blive solskoldet kan du bruge solcreme, søge væk fra solen midt på dagen og dække udsatte hudområder til med tøj.

  • Eksempel på midler mod solskoldning: Solcreme og Aftersun
  • Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


    Kilder: Farmaceut hos online-apoteket Apopro Zainab Al-Mansouri og Netdoktors egen artikel Sådan beskytter du dig bedst i solen

    Sidst opdateret: 25.06.2020

    Annonce