Annonce

Sådan undgår du dårlig ånde

Rigtig mange danskere lider af dårlig ånde uden at vide hvorfor og hvad, de kan gøre ved det. Her får du de bedste råd til at komme lugtgenerne i munden til livs!

Dårlig ånde rammer cirka hver 5. dansker på et eller andet tidspunkt i løbet af livet, og her er der ikke tale om almindelig mindre frisk ånde, som alle oplever om morgenen før tandbørstningen. Dårlig ånde betegner snarere en ubehagelig og frastødende lugt fra munden, som kan antage et så voldsomt omfang, at det både generer den, der lider af det, og personer, der omgås denne.

Læs også: Hvad skyldes dårlig ånde?

7 råd mod dårlig ånde

I 90 % af tilfældene kan den dårlige ånde tilskrives årsager i munden, såsom bakterier på tungen, utætte fyldninger, tandkødslommer mv., mens lugtgenerne hos de resterende 10 % skyldes almensygdomme, indtagelse af visse lægemidler samt føde- og drikkevarer.

Der er dog en række ting, du kan gøre for at mindske lugtgenerne meget. Her får du 7 gode råd!

1. Skrub tungen

Tungens ru overflade er et paradis for bundens bakterier. Skrub derfor din tunge med tandbørsten hver dag eller brug en tungeskraber beregnet til formålet.

2. Børst og rens tænderne

Det vigtigste våben i kampen mod dårlig ånde er god mundhygiejne. Passer du godt på dine tænder, kan du holde bakterierne i skak og forhindre en stor produktion af de lugtende svovlgasser. Børst dine tænder grundigt, og brug tandtråd, så du får fjernet alle madrester mellem tænderne.

3. Spis sure frugter

Citrusfrugter har en lav pH-værdi, som får miljøet i munden til at blive surt, og et surt miljø svækker bakteriernes evne til at nedbryde proteiner og danne svovlgasser. Spis derfor gerne citrusfrugter.

Brevkasse: Hvorfor har jeg dårlig ånde?

4. Tyg tyggegummi

Sukkerfrit tyggegummi stimulerer spytproduktionen i munden og dermed også udskylningen af bakterier. Så tyg bare løs på dit yndlingstyggegummi. Sørg dog for, at det er sukkerfrit, så du ikke skader dine tænder!

5. Gå udenom disse fødevarer

Visse madvarer giver bare dårlig ånde, og lider du i forvejen af lugtgener fra munden, er det en god idé at gå i en stor bue udenom disse fødevarer. Særligt hvidløg, makrel, kaffe og karry kan give dårlig ånde, men fedtrig mad og mælkeprodukter kan også afføde lugtgener.

6. Spis og drik jævnligt

Når du spiser og drikker, begynder spytkirtlerne at producere spyt, og en af spyttets fornemmeste opgaver er at skylle de vandopløselige svovlgasser væk fra munden. Undgå derfor at holde for lange pauser mellem indtagelse af mad og drikke.

7. Undgå bakteriedræbende stoffer

Mange eksperter fraråder brugen af mundskyllevand med bakteriedræbende stoffer som fx klorhexidin, fordi de på sigt kan skabe resistente mundbakterier. Brug i stedet tandpasta og tabletter med zink, som effektivt binder sig til svovlforbindelserne i bakteriernes gasser, hvilket reducerer den dårlige lugt markant.

FÅ FLERE NYHEDER OM DIN SUNDHED HER!


Kilde: Illustreret Videnskab

Sidst opdateret:

Annonce