Annonce

Sådan undgår du isninger i tænderne

Isninger er et almindeligt problem, der giver ubehagelige jag i tænderne ved indtag af kolde og varme væsker. Læs med her, og få 5 gode råd til forebyggelse af isninger.

Vejret er sommerligt, og det er snart højsæson for is og friske, kolde drikke. Men når en lille bid is kommer ind i munden, kan mange opleve en kortvarig, smertefuld fornemmelse i tænderne - en isning.

Isninger er et almindeligt problem, som typisk viser sig, når tænderne kommer i kontakt med noget koldt, varmt eller syrligt. Isninger kan skyldes, at emaljen nedbrydes, at tandens tandkød har trukket sig tilbage, eller at der er kommet små revner i tænderne, der ikke umiddelbart er til at se. Selvom det er et udbredt problem, anbefaler farmaceut hos online-apoteket Apopro, Imran Asli Biyik, derfor, at man altid opsøger sin tandlæge for at finde årsagen til isningerne.

Der findes flere ting, man selv kan gøre for at undgå isninger og for at forhindre, at problemet bliver større. Vi har her samlet 5 gode råd til, hvordan man kan forebygge isninger.

Læs mere om isninger i tænderne

Sådan forebygger du isninger

Isninger opstår, når den inderste, mere følsomme del af tanden bliver blottet. Derfor kan isninger forebygges ved at beskytte tænderne med en god mundhygiejne.

Børst tænder 2x2 minutter

Tandbørstning er afgørende for at holde munden ren. Her er det vigtigt, at man kommer ud i alle hjørner, ligesom man også skal huske at børste tungen. Desuden er tandtråd også altid en god idé. For meget tandbørstning kan dog omvendt også slide på emaljen og få tandkødet til at trække sig tilbage. Derfor bør man holde sig til at børste i to minutter to gange om dagen.

Børst cirklende og blødt

Forkert børsteteknik kan få tandkødet til at trække sig tilbage. Børst derfor tænderne vertikalt i små, cirklende bevægelser. Undgå desuden at trykke tandbørsten for hårdt ind mod tænderne, da det kan slide på emaljen.

Vælg en lille, blød børste

Bløde tandbørster slider mindre på emaljen end hårde, og små børster kan tilmed komme ind i alle krogene.

Vælg tandpasta uden for meget slibemiddel

Der er forskel på tandpasta, og selvom slibemiddel kan gøre tænderne hvide, slider det også på emaljen. Læs derfor på pakken og vælg en tandpasta med en almindelig mændge eller helt uden slibemiddel. De fleste "whitening-tandpastaer” indeholder mere slibemiddel.

Brug sugerør

Hvis man drikker kolde eller syre- og sukkerholdige drikke med sugerør, kan man undgå at væsken kommer i kontakt med tænderne og dermed minimere risikoen for at få isninger.

Læs også: Hvordan behandler man isninger

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Farmaceut hos online-apoteket Apopro, Imran Asli Biyik, og Netdoktors egne artikler: Hvordan behandler man isninger, Isninger i tænderne

Sidst opdateret: 24.04.2020

Annonce