Immunsystemet hos børn, som udvikler leukæmi, er anderledes end raske børns allerede fra fødslen, viser ny dansk forskning.
I Danmark rammes cirka 50 børn af sygdommen børneleukæmi om året, og det er dermed den hyppigste kræftform blandt børn.
Børneleukæmi er en sygdom i immunsystemet, som skyldes, at immuncellerne ikke fungerer normalt. Forskere har haft formodninger om, at børn der har været udsat for meget få infektioner i den tidligste barndom har større risiko for at få børneleukæmi, da immunsystemet ikke har lært at bekæmpe infektioner på normal vis.
Dog viser et nyt studie fra Statens Serum Institut, at børn der får leukæmi, allerede har et anderledes immunsystem end andre børn, fra de bliver født.
Læs også: Hvad er børneleukæmi?
I det nye studie har man undersøgt 178 børn, der i alderen 1-9 år udviklede børneleukæmi. Forskerne har undersøgt blodprøver, som man tager fra alle danske børns hæle få dage efter fødslen og sammenlignet dem med en tilsvarende gruppe raske børn.
Forskerne valgte at undersøge ti forskellige inflammatoriske markører i blodprøverne, hvoraf det lykkedes at måle ni.
Undersøgelsen viste, at 8 ud af 9 af markørerne var markant anderledes ved fødslen hos børn, som senere udviklede børneleukæmi. Det tyder altså på, at børns grundlæggende immunkarakteristika har betydning for udviklingen af sygdommen.
Læs også: Typer af leukæmi
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Statens Serum Institut og Netdoktors egen artikel: Akut lymfatisk leukæmi (ALL).
Sidst opdateret: 26.09.2018