Et politisk flertal har vedtaget en ordning, der gør, at du har mulighed for at blive vaccineret med en af de skrottede vacciner. Men hvordan får du fingrene i sådan en? Og hvad skal du være opmærksom på, før du lader dig stikke?
Det er ikke mange måneder siden, at coronavaccinen fra AstraZeneca blev taget ud af brug i Danmark på grund af bivirkninger. Senere blev også vaccinen fra medicinalgiganten Johnson & Johnson taget af markedet af samme årsag. Begrundelsen var, at Danmark alligevel var så langt med vaccinationsindsatsen, at fordelene ved fortsat at bruge vaccinerne ikke opvejede bivirkningerne ved vaccinerne.
Nu har et politisk flertal dog vedtaget, at de skrottede vacciner må gives til folk, der tilmelder sig en såkaldt tilvalgsordning. Den nye tilvalgsordning skal give folk mulighed for at blive vaccineret hurtigere, end hvis de følger den generelle vaccinationsplan. Men ordningen strider imod Sundhedsstyrelsens anbefalinger, og derfor er der nogle ganske særlige krav for at få fingrene i en af vragede vacciner.
Læs også: Corona: Anbefalinger til færdigvaccinerede
For at få en vaccine gennem tilvalgsordningen skal du selv tilmelde dig - du bliver altså ikke indkaldt på samme måde, som i det generelle vaccinationsprogram. Et af de særlige krav, der er til ordningen, er, at det er en læge, der skal afgøre, om du må få stikket.
Inden du kan få lov til at blive vaccineret med AstraZeneca eller Johnson & Johnson-vaccinerne, skal du nemlig have en individuel samtale med en læge. Samtalen kan foregå enten fysisk eller som videokonsultation. Til samtalen skal lægen informere dig om vaccinen generelt og fremhæve
Først når du har haft en samtale med lægen, hvor du er blevet oplyst om de forbehold, kan du give et informeret samtykke til at få vaccinen. Men bare fordi du giver samtykke, er du ikke garanteret vaccinen af den grund. Det er nemlig i sidste ende lægen, der beslutter, om du kan tilbydes vaccinen.
Læs også: Coronapas: Sådan fungerer det
Udover at en vaccine fra tilvalgsordningen kræver en samtale med en læge og et informeret samtykke, så er der også nogle andre informationer, som er værd at tage med i betragtningerne.
Det er den private virksomhed Practio, der tager sig af tilvalgsordningen. Hvis du gerne vil i betragtning til en af vaccinerne, kan du tilmelde dig her.
Læs også: Corona: 4 spørgsmål om isolation
En af de væsentlige årsager til, at de to vaccinetyper blev kasseret, er, at de er forbundet med en risiko for at udvikle det sjældne men farlige VITT-syndrom. VITT-syndromet viser sig ved blodpropper og blodplade-forstyrrelser, der kan give blødning. VITT-syndrom er associeret med høj dødelighed.
Studier har dog konkluderet, at selvom det er en alvorlig bivirkning, så er den meget sjælden. Et dansk-norsk studie har vist, at hyppigheden af VITT-syndrom blandt personer under 65 år er 2,5 ud af 100.000. Derfor er vaccinerne stadig godkendt til brug, og de er stadig på markedet i mange andre lande.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Vejledning om vaccination mod COVID-19 (retsinformation.dk), Notat vedrørende fortsat udrulning af Covid-19 vaccine i Danmark uden Vaxzevria og Sundhedsstyrelsen
Sidst opdateret: 25.05.2021