Annonce

Tips til god mundhygiejne

Grib fat i tandbørsten og tandtråden så du kan sørge for en god mundhygiejne og undgå huller i tænderne, tandkødsbetændelse og dårlig ånde. Men hvad hvis du døjer med mundtørhed eller blister?

De fleste af os har fra barnsben hørt, at vi skal gøre os umage med at passe på vores tænder. Den gode mundhygiejne består da af to tandbørstninger om dagen, brug af tandtråd og et jævnligt besøg hos tandlægen.

Børst dine tænder og brug tandtråd

Når du børster dine tænder, er det vigtigt at fjerne alle bakteriebelægningerne på tandens overflader. Det vigtigste supplement til tandbørstningen er tandtråd, så du kan fjerne plak mellem tænderne. Læs her, hvordan du bruger tandtråden.

Tine Vestergaard, farmaceut hos Apopro online apotek, pointerer, at det er bedst at bruge tandpasta med flour, fordi det forebygger caries, som giver huller i tænderne. Samtidig bør du også overveje at bruge en blød tandbørste, da denne skåner tandkødet mere.

Læs også: Sådan børster du bedst dine tænder

Husk at børste tungen

Det er vigtigt, at du husker at rengøre din tunge, da det ellers kan være hovedårsagen til dårlig ånde. Hvis ikke du renser din tunge, kan bakterierne nemlig ophobe sig og producere ildelugtende gasarter. Du kan rengøre din tunge ved at børste den med tandbørsten eller bruge en tungeskraber.

Læs også: Derfor skal du børste din tunge

Mundtørhed: Brug tandpasta med højt fluorindhold

Mundtørhed kan være en anden årsag til dårlig ånde og kan skyldes mange ting. Blandt andet kan det være en bivirkning ved en del medicin.

- Hvis man døjer med mundtørhed, anbefaler jeg, at man bruger tandpasta med et særlig højt fluorindhold på mindst 1450 ppm, da mundtørhed øger risikoen for huller i tænderne. Mundtørhed kan ikke behandles, men man kan afhjælpe symptomerne via forskellige midler som pastiller, spray og gels, der fugter munden, siger Tine Vestergaard.

Læs også: Mundtørhed

Hvis du har blister eller sår i munden

Ligesom mundtørhed kan man ikke få blister i munden til at gå væk.

Man kan dog lindre og begrænse symptomerne ved at bruge mundskyl med klorhexidin 0,12 procent. Man kan også bruge mundskyl, gel eller spray, der indeholder hyaluronsyre, som fremmer helingen af blister og virker smertelindrende, oplyser Tine Vestergaard.

Læs også: Blister i munden

Midler mod den dårlige ånde

For at komme af med en dårlig ånde må du først prøve de typiske ting, herunder at børste tænder og rense mellemrummene med tandtråd. Du kan skjule den dårlige ånde ved at bruge zink sugetabletter eller mundskyl, men du fjerner vel at mærke ikke årsagen til den.

Hvis du døjer meget med dårlig ånde, bør du derfor undersøge årsagen til, hvorfor du har det. Her må du opsøge din tandlæge og spørge denne til råds.

Læs også: Dårlig ånde

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev

Gode råd fra apoteket

Med en god mundpleje kan du lindre mundtørhed, undgå huller i tænderne og minske risikoen for dårlig ånde, siger farmaceut hos Apopro online apotek, Tine Vestgaard. Du kan blandt andet forsøge dig med følgende:

  • Oversigt over tand- og mundpleje
  • Midler mod mundtørhed
  • Eksempler på tungeskrabere

  • Kilder: Tine Vestergaard, farmaceut hos Apopro online apotek, og Netdoktors egne sider: Hjælp til at holde munden ren, Sådan børster man tænder og Derfor skal du børste din tunge.

    Sidst opdateret: 02.01.2020

    Annonce