Lørdag den 24. marts er det international tuberkulosedag. Måske tænker du, at tuberkulose er en uddød sygdom, men den findes stadigvæk.
Det anslås, at tuberkulose forårsager omkring 3 millioner dødsfald om året på verdensplan. I Danmark ser vi dog ikke ret meget til sygdommen, som sjældent bryder ud.
Tuberkulose er en infektionssygdom, som smitter gennem host og nys ved såkaldt dråbeinfektion. Bakterien sætter sig ofte i lungerne, hvilket blandt andet giver hoste og blodigt opspyt. Bakterien kan dog også sætte sig i andre dele af kroppen.
Forekomsten af tuberkulose er højest i Afrika og Sydøstasien, men er udbredt over det meste af verden.
Det er verdens fattige, som har størst risiko for at få tuberkulose, da immunforsvaret kan blive nedsat ved dårlige leveforhold og forkert ernæring, og det øger risikoen for at blive smittet med tuberkulose. Desuden er der i de nævnte lande en større forekomst af HIV, som også nedsætter immunforsvaret.
I fattige lande kan det desuden være svært at fuldføre behandlingen, som strækker sig over 6 måneder, og det øger samtidig risikoen for at udvikle medicinresistens.
Læs også: Lungebetændelse
Ifølge Statens Serum Institut fik ca. 330 personer i Danmark konstateret tuberkulose i 2016, hvoraf halvdelen var indvandrere. Der ses en højere forekomst af smitte blandt udsatte danskere, såsom hjemløse og misbrugere
I modsætning til Danmark må Grønland, betragtes som et risikoområde, da forekomsten af sygdommen er tyve gange så stor.
Læs også: Sygehusinfektioner
I Danmark vaccinerer man typisk ikke mod tuberkulose, da sygdommen sjældent bryder ud, og vaccinen kun giver moderat beskyttelse. Men hvis man rejser meget i lande med udbredt tuberkulose, bør man vaccineres.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Statens Serum Institut og Netdoktors egen side: Tuberkulose.
Sidst opdateret: 21.03.2018